Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na opalování: Je stejně návykové jako heroin

Opálená pokožka je sexy, ale nic se nemá přehánět.
25. června 2014 | 06:00

Napadlo by vás někdy, že si můžete způsobit závislost na opalování? Pravidelné opékání se na slunci je totiž stejně návykové jako užívání heroinu.

Americká lékařská studie, kterou tým z Bostonu provedl na myších, dokazuje, že je možné získat na slunečním záření závislost. Po dobu několika týdnů nechali lékaři na myši působit takové množství slunečního záření, jako dospělý člověk strávil denně 30 minut na prudkém slunci na plážích Floridy. UV záření v organismu vyvolávalo tvorbu velkého množství endorfinů, ale také hormonu Proopimelanocortin tlumící bolest podobně jako morfin. Už po jednom týdnu se u myší objevila závislost a pokud bylo jim bylo slunění odepřeno, vyvolávalo to u nich abstinenční příznaky.

S opalováním to není radno přehánět!
Autor: profimedia.cz
Tanorexie jako problém hlavně mladých

Závislost na opalování nebo-li tanorexie je stejně jako například anorexie, psychickým onemocněním, které se projevuje intenzivní úzkostí z pocitu nedostatečného opálení a přesvědčením o své bledosti. Podle nedávných amerických studií trpí touto závislostí nejčastěji ženy mezi 18-29 lety. Závislí se opalují jak na slunci, tak také v soláriu, a to minimálně 30 minut denně a jakmile se opalovat nemohou, pociťují abstinenční příznaky jako je třes nebo studený pot.

Lidé závislí na opalování si nemohou pomoci a denně se opékají na slunci, protože se bojí, že pokud jednou vynechají, vyblednou. Problém této nemoci je nejen sama závislost na opalování, ale také fakt, že tanorektici často onemocní rakovinou kůže, kterou zpozorují velmi pozdě.