Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krásné vlasy bez lupů? Použijte citrón a kopřivy

Zbavte se před dovolenou lupů pomocí bylinek!
24. června 2014 | 12:00

Chcete vyrazit na dovolenou s krásnými, zdravými vlasy bez lupů? Poradíme vám, jak se jich zbavit šetrně a bez zbytečných nákladů. Proti lupům vám skvěle pomůžou vaše vlastní přírodní preparáty. Co určitě vyzkoušejte?

Elixír proti lupům se šalvějí

Vlasové šalvějové tonikum dodá pokožce hlavy potřebnou výživu a skvěle pečuje i o vlasy samotné.
Připravte si 2 lžíce šalvěje, 1 lžíci kopřivy, 3 dl 60% lihu (nebo jiného destilátu) a 2 dl vody. Bylinky smíchejte, zalijte lihem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Pak dobře přeceďte, přidejte vodu, nalijte do skleněné lahve a dobře uzavřete.

Tonikem si po každém mytí vlasů namasírujeme pokožku hlavy. Neoplachujte.

Tonikum s lichořeřišnicí

Potřebujete 2 lžíce květů a listů lichořeřišnice, 1 lžíci kořene kopřivy, 1 lžíci rozmarýnu, 3 dl 60% lihu (či ovocné pálenky) a 2 dl vody.
Bylinky smíchejte, zalijte lihem a vše nechte 14 dní na teplém místě louhovat. I při téhle přípravě nesmíme zapomenout denně extrakt protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po dvou týdnech přeceďte, přidejte vodu, nalijte do skleněné lahve a dobře uzavřete. S tonikem si namasírujeme hlavu po každém mytí, neoplachujte.

Slaný peeling pro očistu a prokrvení

Čisticí peeling se solí vám dokonale vyčistí a prokrví pokožku hlavy. Budou vám na něj stačit 2 lžíce mořské soli. Tu naneste na umytou pokožku hlavy a jemnými krouživými pohyby ji po dobu 2 – 5 minut masírujeme. Pak opláchněte. Taková akce bude bohatě stačit 1× týdně.

Zkuste některý z bylinných masek na vlasy!
Autor: Shutterstock.com

Speciální „protilupový“ čaj

Tenhle speciální čaj vám pomůže nejen vyčistit a celkově regenerovat celé tělo, ale i při nadměrné tvorbě lupů. Co budete potřebovat? Půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku nadrceného badyánu, 1 lžičku nadrcených hřebíčků, půl lžičky skořice, 1 lžičku šalvěje a 3 dl vroucí vody.

Jak na to? Bylinky přelijte vroucí vodou a vše nechte 15 minut odpočívat. Po čtvrthodince přeceďte. Čaj popíjejte 2× denně, po 14 dnech uvidíte výsledky. Chcete-li opravdu důkladnou kúru, vydržte 8 týdnů. Denně musí být čerstvě připravený.

Citronový vlasový životabudič na závěr

Na tenhle vlasový aktivátor je zapotřebí 2 větších citronů a potravinářská fólie. Citronovou šťávu vetřete do vlasové pokožky, potom vlasy obalte fólii a vše nechte 2 hodiny účinkovat. Pak opláchněte. Tenhle postup provádějte 4× týdně, ideálně po dobu 1 měsíce.

Všechny tyhle přírodní přípravky můžeme používat souběžně nebo je různě kombinovat.

 

Autor: zuz