Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plastové boty: Škodí nohám? Kdo by je nosit neměl?

Plastové boty jsou velký hit! Škodí nohám, nebo ne?
10. června 2014 | 13:15

Jedni je milují, druzí nenávidí. Řeč je o plastových botách, kterým v létě nejedna z nás doslova propadla. Nás ale tentokrát nezajímalo, zda jsou módním hitem, ale spíše to, jestli jsou pro naše nohy vhodné nebo ne.

Plastové boty nejsou nějakou revoluční novinkou poslední doby, určitě si je pamatujete ze svých dětských let, kdy jste v nich chodili u vody. V devadesátých letech tyhle boty zmizely ze zemského povrchu, aby se před pár lety mohly s velkou pompou vrátit na vrchol.  Dnešní plastové boty jsou ale diametrálně odlišné od těch, které se nosily dříve, je ale otázkou, jestli jsou pro naše nohy zdravější či nikoli.

Plastové boty
Autor: Shutterstock.com
Unikátní plasty

O plastových botách z vietnamských tržnic nemá smysl mluvit. Jejich nízká cena i charakteristický zápach by vám měl napovědět, že se o nic moc zdravého pro vaše nohy jednat nemůže. Jak jsou na tom ale značkové boty z patentovaných plastů?

Boty Crocs se staly jedním z nejkontroverznějších trendů současnosti. Jsou vyrobeny z patentovaného materiálu Croslite, který podle výrobců oplývá řadou speciálních vlastností, jako je odolnost vůči mechanickému namáhání, přizpůsobivost noze nositele nebo odolnost vůči vysokým i nízkým teplotám nebo vlhkosti, ale také mají antiseptické vlastnosti. Stejně tak unikátní je podle výrobců materiál plastových bot Melissa a MEL, který se nazývá Melflex. Mezi jeho nepopiratelné přednosti patří bonbonóvá vůně, která se přenáší i na nohy nositele. Je ale také hypoalergenní, obsahuje recyklovatelné složky a díky přizpůsobivosti noze nositele poskytuje vysoký komfort. Jsou ale tyto materiály pro naše nohy opravdu tak dobré nebo je to jen reklamní trik?

Melissa, prodává Destroy
Autor: Archiv firem
„Plastové boty nejsou špatné, není to ale tak, že by plastová obuv byla vhodná pro každého. Zákazníci by měli vždy přihlédnout k aktuálnímu stavu svých nohou, zvláště, co se týká podélné i příčné klenby nohou. Problematická noha totiž potřebuje na míru vytvořenou speciální dynamickou vložku, jež má korektivní funkci a napravuje stav chodidla,“ říká Bc. Petra Kliková z podologického centra Esthesia. „Plastové boty mají tu výhodu, že se teplotou a vahou těla tvarují na míru zákazníkovi. To znamená, že zákazníkovi je bota příjemná a je zde prostor na tvarování spodní části boty na míru. Nicméně pokud je noha nezdravá, může to spíše ublížit. Co se pak pocení týče, plastové boty na tom nejsou hůře, než jiné materiály. V letních měsících jsou ideální boty otevřené, ve kterých může noha větrat. Plastová bota je navíc příjemná, jelikož se po nošení dá lehce omýt a tím pádem se boty lépe udržují a bakterie se v nich tolik nemnoží,“ dodává Bc.Kliková.

Plastové boty nemusejí být pro naše nohy zase tak špatné.
Autor: Shutterstock.com
Důležitý je tvar obuvi

Plast sám o sobě pro naše nohy zase tak špatný není, snadno se udržuje čistý a plastové boty na noze sedí jako ulité. Problém může ovšem být v jejich tvaru, ten je podle Petry Klikové pro zdraví nohou mnohem důležitější než materiál. „Materiál obuvi by měl být takový, ve kterém se cítíme pohodlně, nestlačuje nám nohu a nedeformuje prsty a tvar nohy. Měl by být prodyšný a noha by v něm neměla být jako ve vaně s vodou. A to většinou kvalitní plast splňuje. Pro nohu je ale nejdůležitější tvar obuvi, tím mám na mysli tvar vnitřní vložky. Ta má totiž v obuvi tu nejdůležitější funkci, a proto by měla být anatomicky tvarovaná, ne zcela plochá, jak je tomu u dnes tolik moderních balerínek. Ideální je samozřejmě nechat si vytvořit vložky na míru, za pomoci speciálního otisku nohy. Takové vložky ale nejsou vhodné do plastové obuvi.“

A zde je onen kámen úrazu, rozpor mezi estetičností našich bot a jejich funkčností, kterou často na úkor vzhledu upozaďujeme. Boty, ať už ty plastové nebo jiné proto vybírejte s rozmyslem a nejen podle jejich vzhledu.