Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Léčba vůní? Objevte kouzlo aromaterapie podle budíku!

Léčba vůní by měla být v souladu s vaším biorytmem.
24. května 2014 | 06:00

Vůně, éterické oleje a podobně dokážou člověka povzbudit, osvěžit, vyléčit. V různých etapách dne mají svůj specifický účinek na naše zdraví i psychickou pohodu. Jak si tedy aromaterapii správně načasovat?

Od sedmi hodin

Citronová tráva usnadní vstávání. Na ranní povzbuzení a svěží probuzení vyzkoušejte tohle: do běžné dávky sprchového gelu, který běžně používáte, nakapejte 2 – 3 kapky éterického oleje z citronové trávy a dopřejte si osvěžující ranní sprchu. Budete nastartovaná na celý den.

Od jedenácti hodin

V této době to většině lidem myslí nejlépe. Když si přivoníte k rozmarýnu, mozek ještě víc roztočíte. Na podporu koncentrace nakapejte do aromalampy tři kapky rozmarýnového oleje. Paměť posílíte tymiánem.

Od dvanácti hodin

Cedrové dřevo na uklidnění.Kolem poledne si dopřejte oddech a trochu relaxuj. Stres a nervozitu odbourává vůně cedrového dřeva, která má i výrazně uvolňující účinky. Nejlíp uděláte, když si lahvičku oleje vložíte do kabelky a v případě potřeby ji budete mít vždy při ruce.

Od třinácti hodin

Máta na povzbuzení. Přichází na vás odpoledne útlum? Nedivte se, vaše tělo tráví, mozek je odkrvený. Lépe než spánek vás osvěží vůně máty. Potřete si pleť za ušima kapkou mátového oleje a energie budete mít dost.

Od osmnácti hodin

Grep vám dodá další energii. Jestli máte po náročném dnu plány i na večer, chcete si pozvat přátele a podobně, potřebujete vzpruhu. Osvěží vás vůně citrusů, nejlépe grepu. Výborná je třeba masáž éterickým grepovým olejem, který prospěje i vaší pokožce a budete vonět celý večer. Když nemáte náladu na olej, tak si ho jen trochu přikapejte do běžného tělového mléka, které používáte na zvláčnění pokožky. Když nejdete do sprchy, tak si natřete hlavně paže a lýtka.

Od devatenácti hodin

Jablečná vůně zažene hlad. Když vás touhle dobou chytne vlčí hlad, nakapejte si do aromalampy jablečný olej anebo se umyjte sprchovým gelem s jablečnou vůní.

Od jednadvaceti hodin

Levandule a růžové dřevo povzbuzuje spánek. Lázeň s vůní růžového dřeva je výborná na hloubkové uvolnění i jako příprava na spánek – 100 ml sladké smetany smíchejte se třemi kapkami éterického oleje a přidejte do teplé vody ve vaně. Když máte potíže s usínáním, kápněte si na polštář trochu levandulového oleje, které má mimořádně uklidňující účinky.

Autor: rie