Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

6 překvapivých věcí, které ovlivňují naše sny

  • Sladké sny mohou být navozeny příjemnou vůní ve vaší ložnici
    24. dubna 2014 | 06:00

    Propocené prostěradlo a výkřik hrůzy, to je také jedna z možností, jak se můžete probudit v noci ze spaní. Stejná a pořád dokola opakující se noční můra, která vám do snu leze jako otravný společník. Proč nemůžete snít jen o hezkých věcech a je vůbec možné snění ovlivnit? Je to tak, existuje hned několik faktorů, které naše sny ovlivňují.

  • Pachy


    Existují studie, které zkoumali, zda sladké vůně během spánku navozují sladké sny nebo ne. Zjistilo se, že pokud v určité části spánku čicháte vůni květin, navodí to pozitivní sny, kdežto například takový syrný zápach, má opačné účinky. Stejně tak jako vás může ovlivnit například vůně rozpečených rohlíků nebo opékané slaniny. Stále spíte, ale vůně vám v mozku vyvolávají reakci, která se promítne do vašeho snu.
    Spaánek
    Autor: Shutterstock.com

  • Zvuky


    Občas se vám může stát, že se vzbudíte s myšlenkou, že utíkáte z hořící budovy a váš budík, je vlastně alarm, který se spustil. Do vašeho mozku se během toho co spíte, dostávají zvuky, které nesmějí být moc hlasité, aby vás nevzbudily, ale dost na to abyste je zachytili. Ne nadarmo se vyrábí zvukové záznamy například s mořskými zvuky, nebo zvuky pralesa, když si je pustíte, pravděpodobně se vám bude zdát o moři.
    Spát
    Autor: Shutterstock.com


  • Pálivé jídlo


    Jakékoli jídlo, které může způsobit pálení žáhy, jako jsou sýry, pálivé jídlo nebo hodně velké porce na noc, znamenají, že se budete mnohem více vrtět a budete mít mnohem neklidnější spánek. Ten může být prošpikovaný nepříjemnými sny, které si možná budete lépe pamatovat, protože nebudete spát tak tvrdě. Proto se pokuste zamyslet nad tím, co večeříte, abyste se těmto problémům vyhnuli.
    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com


  • Spaní na břiše


    Pokud máte divoké sny, je možné, že spíte většinou na břiše. Jistá studie totiž prokázala, že spaní na břiše je příčinou sexuálně orientovaných snů nebo snů, ve kterých jste svázaní. Pokud vám tedy sny plné sexu nevyhovují, potom se pokuste upravit si svou polohu. Příčinou je totiž styl dýchání na břiše.
    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com


  • Spaní na lačno


    Stejně tak jako spaní s přecpaným břichem, má i tenhle extrém vliv na kvalitu spánku. Pokud se snažíte držet dietu a na noc hladovíte, bude váš spánek opět hodně mělký, a proto si budete víc pamatovat své sny. V tomto případě, budou pravděpodobně plné vybraných lahůdek a jídla, po kterém vaše tělo tolik touží. Pokud si před spaním dáte kousek zeleniny nebo sklenku mléka, budete spát mnohem lépe.
    Spánek
    Autor: Shutterstock.com

  • Přestáváte kouřit


    Pokud jste byla těžká kuřačka a teď se snažíte tohoto zlozvyku zbavit, tak je dost dobře možné, že v noci, během snění budete po té karcinogenní trubičce tolik toužit, že se to promítne do vašich snů. Jistá studie uvedla, že vyléčeným kuřákům se zdá o kouření klidně i rok poté, co přestali.
    Spánek je velmi důležitý a ovlivňuje naše fungování během dne
    Autor: Profimedia.cz


Klíčová slova:  sny, vliv, Faktor, zdraví
Diskuse ke článku
.