Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vezměte tužku do ruky: Psaní zlepšuje paměť

Ruční psaní posiluje paměť, zlepšuje motoriku a také podporuje kreativní myšlení
10. dubna 2014 | 12:00

Pamatujete si, kdy jste naposledy vzali tužku do ruky? Patříte-li mezi ty jedince, kteří poznámky zapisují do mobilu a celý den ťukají do klávesnice počítače, zbystřete. Je dokázáno, že psaní rukou posiluje paměť a zlepšuje koncentraci mysli a také jemnou motoriku rukou.

Už vás někdy napadlo, že moderní vymoženosti, které za nás pamatují na důležité události, připomínají nám schůzky a upozorňují nás na naše povinnosti, nám vlastně degenerují paměť? Je to tak! Chcete-li svou paměť a nejen ji dostat do formy, je na čase vzít do ruky místo mobilu nebo tabletu, obyčejnou tužku a začít psát tak, jak nás to učili v první třídě. Možná bude těžké vůbec si vzpomenout, jak se vlastně vlastní rukou píše, ale stojí to za to, děláte to pro své zdraví.

Jedna obyčejná tužka toho dokáže kupodivu více, než si myslíte

Posiluje paměť: Psaní rukou je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak si zapamatovat informace. Pohyb ruky aktivuje v mozku centra paměti a my si informace, které píšeme, také lépe pamatujeme. Ne nadarmo se kurzy písma doporučují jako prevence proti demenci.

Ruční psaní posiluje paměť, zlepšuje motoriku a také podporuje kreativní myšlení
Autor: Shutterstock.com
Zlepšuje jemnou motoriku: Ruční psaní nezlepšuje jen paměť, ale také jemnou motoriku a koordinaci ruky a oka, což je zvláště u dětí velice důležité.

Je důležité pro kreativní myšlení: Ruční psaní stimuluje v mozku oblast kreativity, čím častěji tedy budete psát obyčejnou tužkou, tím lépe se budete časem vyjadřovat a snáze budete nacházet slova a argumenty i v běžném životě. A právě proto je tak důležité, aby zvláště děti občas vzaly do ruky tužku nebo třeba pastelky.

Zrelaxuje vás: Psaní rukou je podle odborníků v dnešní době účinnou relaxační metodou a podle grafologů se díky písmu dá docílit zklidnění ve stresových situacích. I vy si můžete doma udělat takovou malou terapii, stačí si pořídit deník a každý den si do něj zapisovat své zážitky a myšlenky.