Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čokoládu si nechte předepsat od doktora!

Čokoláda je zdravá, může nahradit i léky
7. dubna 2014 | 09:23

Je totiž tak zdravá, že může nahradit některé pilulky. Alespoň to tvrdí lékaři a vědci. A není nad to léčit se účinně, a navíc příjemně.

„Když na vás přijde smutek nebo těžká chvíle, klidně si kupte čokoládu. To fakt pomáhá. Alespoň někdy,“ překvapil mě na můj vkus trochu „babskou“ radou psychiatr Martin Pozdílek. Do nedávna jsem totiž měla za to, že o čokoládu mluví v superlativech jen mlsouni, kteří hledají výmluvy. Jenže tak to není.

ss
Autor: profimedia.cz

Boj s PMS
Američtí vědci čokoládu zkoumali a přišli na to, že deset deka téhle pochoutky – samozřejmě mluvíme o kvalitní tmavé čokoládě – ovlivňuje tvorbu hormonu štěstí (serotoninu). Toho máme nejvíc v těhotenství, a naopak nám chybí před menstruací a po přechodu. I proto jsme tak náladové, nervózní, plačtivé a depresivní. Takže premenstruační syndrom a výkyvy nálad se dají snadněji zvládnout s tabulkou čokolády.

Balzám na kde co
Jenže tím výčet pozitivních účinků naší oblíben sladkosti rozhodně nekončí. Vědci tvrdí, že pravidelná konzumace čokolády funguje jako prevence proti rakovině, snižuje krevní tlak, tlumí kašel, léčí migrénu, omlazuje (obsahuje totiž antioxidanty) a chrání proti stárnutí. Je tedy jen otázka času, než lékařům dojde, že mnohem levnější a účinnější, než předepisovat drahé léky, bude dávat na předpis kvalitní čokoládu. Než se to stane, je na nás, abychom si sladkou dobrotou dělaly radost samy.

Autor: MAJ