Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázračný jablečný ocet: Zatočí s nadváhou, rakovinou i cholesterolem

  • Přečtěte si dobré důvody, proč mít jablečný ocet vždycky po ruce ve své spíži.
    5. dubna 2014 | 12:00

    Výhod jablečného octa je nepřeberné množství. Díky opravdu širokému využití může směle soupeřit třeba s tea tree olejem a dalšími šikovnými přírodními pomocníky. Vyléčí téměř vše, od škytavky až po plíseň na nohou. Účinně dokáže snížit hmotnost, i zmírnit nachlazení. Je neocenitelným pomocníkem v boji proti cukrovce, rakovině, srdečním problémům i vysoké hladině cholesterolu. Přečtěte si dobré důvody, proč ho mít vždycky po ruce ve své spíži.

  • Zmírní bolesti břicha i průjem

    Nenechte si kazit léto nafouklým bříškem.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vás trápí nějaká bakteriální střevní infekce, jablečný ocet vám díky svým "antibiotickým" vlastnostem pomůže tenhle nepříjemný problém zvládnout. Navíc jablečný ocet také obsahuje pektin, který podle odborníků pomáhá zklidnit střevní křeče. Zamíchejte jednu nebo dvě polévkové lžíce do sklenice s vodou nebo třeba do jablečného džusu a popíjejte tenhle nápoj v průběhu dne.
  • Vyléčí škytavku

    Na škytavku platí babské rady
    Autor: Shutterstock.com
    Spolkněte čajovou lžičku jablečného octa. Jeho kyselá chuť vám pomůže zastavit škytavku. Uvolní totiž svalovou křeč v krku, která je přičinou škytání. Na tom vydělává i jedna dospívající americká dívka, která si ve třinácti letech nechala patentovat takzvané "škyzátko", lízátko namočené do směsi jablečného octa a cukru.
  • Zklidní bolest v krku

    Bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit.
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile ucítíte škrábání nebo bolest v krku, použijte jablečný ocet, který vám pomůže odvrátit infekci. Ukázalo se totiž, že většina bakterií nedokáže přežít v kyselém prostředí. Smíchejte 1/4 šálku jablečného octa s 1/4 šálku teplé vody a kloktejte každou hodinu.
  • Sníží hladinu cholesterolu

    Zkuste do svého jídelníčku zařadit jedno jablko denně. Nová studie ukázala, že antioxidanty obsažené v jablcích umí snížit hladinu „špatného“ cholesterolu až o 40 %!
    Autor: profimedia.cz

    Několik odborných studií prokázalo, že kyselina octová snižuje množství špatného cholesterolu v těle. Stačí velký panák jablečného octa denně.
  • Podporuje trávení

    jablečný ocet
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se chystáte na nějakou rodinnou oslavu a víte, že tam na vás čeká hromada dobrého jídla a pití, zkuste tenhle osvědčený lidový lék: přidejte 1 lžičku medu a 1 lžička jablečného octa do sklenice teplé vody a tak 30 minut před stolováním tenhle elixír vypijte.
  • Zbaví vás ucpaného nosu

    I v době nachlazení můžete vypadat dobře
    Autor: Shutterstock.com

    Až zase příště budete mít ucpaný nos a nebudete moct dýchat, vzpomeňte si, že máte ve spíži jablečný ocet. Ten totiž obsahuje draslík, který ředí hlen. Kyselina octová zase brání růstu bakterií, které by mohly přispět k překrvení nosní sliznice. Rozmíchejte čajovou lžičku jablečného octa ve sklenici vody a vypijte ji.
  • Pomůže vám zhubnout

    Hubnout můžete i bez větší námahy.
    Autor: Shutterstock.com
    Kyselina octová potlačuje chuť k jídlu, zrychluje váš metabolismus a snižuje zadržování vody. Vědci se také domnívají, že jablečný ocet podporuje trávení škrobů, což znamená že do vašeho krevního oběhu se dostává méně kalorií.
  • Zatočí s lupy

    Vlasy
    Autor: Shutterstock
    Kyselost jablečného octa změní pH vaší pokožky, takže je pro kvasinky mnohem těžší růst. Smíchejte 1/4 šálku jablečného octa s 1/4 šálku vody, směs nalijte do rozprašovače a postříkejte s ní pokožku hlavy. Pak vlasy zabalte do ručníku a nechte 15 minut až hodinu působit. Poté umyjte obvyklým způsobem. Pro dosažení nejlepších výsledků to dělejte dvakrát týdně.

Klíčová slova:  zdraví, jablečný ocet
Diskuse ke článku
.