Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Odřeniny a strupy: Víme, jak je vyléčit rychleji

Ať už léčíte odřeniny sobě, nebo svým dětem, jde tento léčebný proces trochu popohnat.
3. dubna 2014 | 13:56

Snad každému, ať už je dítě, dospělý nebo už v pokročilém věku, se čas od času stane, že se někde odře. Taková odřenina může pak pěkně bolet, strup svědí a navíc to nevypadá dvakrát vzhledně. Nebaví-li vás čekat celé týdny, než se kůže sama regeneruje, popožeňte její hojení. Víme o 5ti způsobech, jak na to.

Mazat, mazat a zase mazat

Strup, který se téměř okamžitě začne tvořit na povrchu rány je důležitou součástí hojivého procesu, který po zranění spouští naše tělo. Často je ale problém v hojení způsob vysycháním a následným praskáním tohoto strupu. Pokud tedy chcete hojení urychlit, je důležité dodávat poraněné kůži hydrataci a mazat postižené místo, aby nedocházelo k prasklinám. Ideální jsou k tomuto účelu antibakteriální mastičky, které kůži dodají kůži nejen pružnost, ale také ji chrání před infekcí.

Odřenina
Autor: Shutterstock.com
Vsaďte na vlhké hojení

Obecně platí, že rány potřebují k hojení dostatečné množství kyslíku a tak je většinou, pokud jsou již zavřené, necháváme nezakryté obvazem či náplastí. V dnešní době ale existují speciální obvazy pro tzv. vlhké hojení, které na rozdíl od klasických náplastí, regeneraci kůže urychlují. Jejich speciální materiál reaguje s tekutinou vytékající z rány a vytváří vlhký gel, jež urychluje proces regenerace a tvorby nových buněk. Gel se postupně vstřebává do rány, aniž by se spojil s obvazem a hrozilo přilepení. Díky tomuto hojivému procesu se navíc po větších odřeninách netvoří jizvy.

Odřenina
Autor: Shutterstock.com
Pomoci si můžete stravou

Během hojení odřenin má tělo větší kalorickou spotřebu a potřebuje také dostatek látek urychlujících tento proces. Proto, pokud chcete, aby strup zmizel co nejdříve, zařaďte do svého jídelníčku větší množství vitamínů A a C, také vitamín B je důležitým pomocníkem pro regeneraci pokožky a chybět by vám neměl ani vitamín K, který je obsažen například v kapustě, zelí nebo špenátu. Jídelníček by také měl obsahovat zinek, železo a hořčík, jejichž nedostatek výrazně zpomaluje hojení ran.

Nebuďte ve stresu

Bude se vám to možná zdát podivné, ale podle lékařských studií zpomaluje stres hojivé procesy v těle. Snažte se tedy zůstat v klidu, nikam nespěchat, nestresovat se věnovat se sami sobě mnohem více, než kdy jindy. Ne nadarmo se říká, že klid léčí.

Přestaňte kouřit

Zdá se vám, že se vám rány hojí pomalu? Věřte nebo ne, může to být tím, že kouříte. Látky, které během pokuřování dostáváte do svého těla, snižují průtok krve, způsobují zúžení tepen a také zpomalují léčebné procesy probíhající v těle.