Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zázračná cibule: Co všechno dokáže vyléčit

  • Cibule je skvělým lékem, afrodiziakem i dochucovadlem.
    15. března 2014 | 06:00

    Nevěříte babským radám a kdykoli vás něco trápí, běžíte do lékárny pro lahvičku nebo platíčko něčeho „dobrého“? A co takhle místo do lékárny zajít do zeleniny a nakoupit si neobyčejně obyčejnou cibuli. Právě tahle štiplavá kráska je doslova napěchovaná léčivými účinky.

  • Cibule proti kašli a nachlazení


    cibule
    Autor: Shutterstock.com
    Cibule obsahuje allicin, látku se silně antibiotickým účinkem, která je jakýmsi rytířem v boji proti nachlazení a kašli. Starým dobrým receptem, proti těmto neduhům je cibulový sirup. Díky němu se výrazně uleví vašemu dýchání, lépe se vám začne odkašlávat a postupně se zredukují viry ve vašem těle.

    Recept na cibulový sirup:
    Potřebovat budete bílou cibuli, kterou nakrájejte na širší kolečka a cukr krupici. Do sklenice naskládejte vždy vrstvu cibule, kterou posypte dvěma lžícemi cukru a tento postup opakujte, dokud není sklenice plná. Pak ji uzavřete a na 24 hodin uložte do chladné tmavé místnosti, aby mohla cibule pustit šťávu. Nakonec sirup přeceďte a užívejte 3-4 denně po jídle 2 lžíce.

  • Cibulí proti rýmě


    Cibule dokáže učiněné divy
    Autor: Shutterstock.com
    Cibule vám dokáže pomoci i proti rýmě, která přestože není nějak závažná, tedy pokud nejste muž, kterého rýmička skolí, může být velice nepříjemná a omezující. K uvolnění nosních dutin vám pomůže vdechování cibulových výparů. Stačí, když nakrájíte čerstvou cibuli na širší kolečka a spaříte jí v misce horkou vodou. Nahněte se pak nad nádobu, přes hlavu si přehoďte ručník a nechte cibuli působit. Sice si u toho dost popláčete, ale stojí to za to.
  • Cibule pomáhá na trávení


    Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou.
    Autor: Profimedia.cz
    Potřebujete zlepšit trávení? Pak vsaďte právě na cibuli, která má příznivé účinky nejen na trávicí ústrojí, ale také zlepšuje chuť k jídlu, stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv nebo posiluje střevní stěnu a napomáhá udržet zdravou střevní mikroflóru. A jak na to? Cibuli zkrátka nakrájejte na drobno a přidejte do salátu, ochuťte s ní brambory nebo jí do jídla přidejte během vaření.
  • Cibule proti vysokému krevnímu tlaku a cholesterolu


    cibule
    Autor: Shutterstock.com
    Cibule je starým lékem proti vysokému krevnímu tlaku a její pravidelné užívání může mít srovnatelné účinky s chemickými preparáty. Stejně tak dokáže úspěšně bojovat se škodlivým cholesterolem a také dokáže snížit hladinu krevního cukru u diabetiků. Stačí, když tento „zázrak“ zařadíte pravidelně do svého jídelníčku.
  • Cibule na bodnutí hmyzu


    cibule
    Autor: Shutterstock.com
    Antibiotické a antiseptické účinky cibule můžete využít, až vás poštípou komáři či jiný hmyz. Na postižené místo stačí přiložit čerstvě ukrojený plátek cibule, který zabrání otoku i nepříjemnému svědění.
  • Cibule jako afrodiziakum


    Cibule
    Autor: Shutterstock.com
    Nezdá se vám to? Ale je to tak, cibule je skvělým afrodiziakem, protože zvyšuje prokrvení pohlavních orgánů a sliznic. Jestliže se bojíte, že by vám mohla způsobit špatný dech, nekonzumujte ji syrovou, ale spařte jí nebo lehce osmahněte na pánvi, aby se zbavila aromatických silic.

Klíčová slova:  zdraví, cibule, rýma, nachlazení, kašel, afrodiziakum, sex
Diskuse ke článku
.