Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Raw food: Syrovou stavu miluje Helena Houdová, vyzkoušejte jí také!

Co říkáte na vitariánskou stravu.
27. února 2014 | 16:30

Přiznávám, že jsem masožravec a nejraději ze všeho mám steak a tak mám opravdu daleko k vegetariánské, veganské či vitariánské stravě. Když jsem se tedy rozhodla napsat článek o vitariánské nebo-li syrové stravě, jež se také skrývá pod názvem Raw food, představovala jsem si, že se jedná o saláty, saláty a zase saláty. A musím přiznat, že v tomto ohledu jsem byla velice mile překvapena. Propadla jí i bývalá miss Helena Houdová.

Co je to Raw food

Jednoduše se dá říci, že jde o stravu, která není tepelně upravená a jejíž příprava probíhá mixováním, klíčením nebo vysoušením na teplotu maximálně 42 °C. Díky tomu, že dostanete na talíř tzv. živou stravu, načerpá z ní tělo maximum vitamínů, minerálů a enzymů potřebných k trávení, které se během klasického vaření často ztratí. Tělo si tak ze stravy vezme vše potřebné, a zbytky okamžitě vyloučí, a díky tomuto čistícímu procesu se člověk cítí lépe po zdravotní i psychické stránce.

Raw food
Autor: Secret of Raw
Není to jen o salátu

Pokud se ptáte, co takový vitarián vlastně jí, přestaňte si představovat, jak chudák hubený chroupe mrkev a zajídá jí listem salátu jako nějaký králík. Vitariánská strava je docela pestrá a nechybí v ní ani takový burger, pizza nebo ovcný dortík. Základem jídelníčku je samozřejmě zelenina a ovoce, ale patří do něj i ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Výhody syrové stravy

Tepelně neupravená zelenina nebo ovoce v sobě opravdu skrývají mnohem více živin, vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo tak důležité. Podle některých studií ztrácejí potraviny vařením při teplotách na 42°C až 90% těchto látek, což je opravdu alarmující. Tím, že je strava pestrá a bohatá právě na ovoce, zeleninu, ale také na luštěniny, ořechy a olejnatá semena, může být podle odborníků prevencí proti některým civilizačním chorobám, jako je onemocnění diabetu, obezita nebo vysoký cholesterol a rakovina trávicího traktu. Navíc neobsahuje žádné konzervační látky, přidané soli a cukry nebo barviva, takže nezatěžuje tělo látkami, které naprosto nepotřebuje.

Raw food
Autor: Secret of Raw
Tajemství Raw food

Abych se o tomto druhu stravy dozvěděla co nejvíce, rozhodla jsem se zeptat těch nejpovolanějších, Evy Kavkové a Jana Plajnera, majitelů jediné čistě vitariánské restaurace a také cukrárny v Praze s názvem Secret of Raw, kam na obědy chodí známé vitariánky modelka Helena Houdová nebo herečka Máša Málková.

Jsme národ knedla, vepřa, zela, proč jste se rozhodli otevřít u nás restauraci se syrovou stravou?

Jan: Myslím, že se jako národ dost shazujeme. U nás existuje daleko více různorodých restaurací, ať už vegetariánských nebo jiných, než třeba v zahraničí. Samozřejmě tu nejsme pro nějakou majoritu populace, ale není pravda, že Češi jsou nějak sevření konvencemi.

Eva: U nás nejsme sepnuti jídelními konvencemi ve spojitosti s náboženstvím a proto je tu prostor pro experimentování třeba právě s raw food.

V této chvíli je syrová strava velice módní záležitostí a lidé ji začínají držet proto, že ji drží celebrity….

Eva: Ano, lidé se pod nátlakem módnosti rozhodnou, že budou jíst tak a tak, ale většinou jim to nevydrží. Je to proto, že k této stravě nepřišli přirozeně, ale ze dne na den se rozhodli a donutili se k tomu, nemají dostatek informací a často dělají také chyby. Důležité je tedy nejdříve získat informace a postupně se začít zbavovat starých jídelních návyků.

Jak byste tedy popsali vitariánství?

Eva: Tento způsob života je hodně propojen s jógou, která je stejně jako jídlo hodně o napojení se na svou vlastní vnitřní intuici. Jedná se o filosofii a cestu za poznáním vnitřní rovnováhy. Syrová strava má ten dar, že dokáže čistit tělo a dodávat mu pozitivní energii. Na rozdíl od masa, nebo alkoholu a potravin plných chemie, tělo nevyčerpává, ale naopak jej nabíjí. Vitariánská strava má intenzivnější chutě a vůně, přestože se nepoužívá cukr nebo klasická sůl, v některých případech se používá mořská nebo himálajská, jídlo nepostrádá chuť a tvar.  Vše zařídí přírodní ingredience, jako jsou bylinky s intenzivní chutí.

Jan: Vitariánská strava není jen o salátech, i když ty jsou hlavní složkou jídelníčku, protože je jejich příprava jednoduchá. Ale jíme mnohem pestřeji. My v restauraci připravujeme nejen saláty, ale i burgery, pizzy, špagety a jiné, ale je pravda, že příprava těchto jídel zabere nějaký čas.

Raw pizza z restaurace Secret of Raw
Autor: Secret of Raw
Raw recept na pizzu

Ingredience na těsto:

•    zlaté lněné semínko,
•    mandle,
•    cibule,
•    tymián,
•    rozmarýn,
•    oregano.

Ingredience na ochucení

•    sugo ze sušených rajčat,
•    rukola,
•    olivy,
•    cherry rajčata,
•    kešu
•    sójový sýr

Postup

Rozemleté a namočené lněné semínko rozmixujeme s ostatními přísadami na těsto. Vyválíme do tvaru pizzy a usušíme (je třeba mít sušičku s pláty bez středního otvoru).

Sugo získáme tak, že namočená sušená rajčata rozmixujeme na pastu a dochutíme bylinkami podle chuti. Sugem pokryjeme pizzu, poté přidáme rukolu, cherry rajčata, olivy a kešu sýr. Kešu sýr vyrobíme tak, že na několik hodin namočíme kešu ořechy, které pak rozmixujeme a spojíme s citronovou šťávou. Necháme odležet v lednici.