Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výrazné změny počasí. Co to dělá s naším tělem?

Nenechte se skolit nemocí.
22. ledna 2014 | 06:00

Rapidní ochlazení a velké změny v počasí působí na stále větší množství lidí. Netýká se to pouze starších generací, odborníci tvrdí, že celá třetina populace vnímá změny počasí opravdu silně.


Pokud se naše organismy nedokážou rychle přizpůsobit změně počasí, dochází k různým zdravotním komplikacím. Kvůli zrychlenému životnímu stylu, především ve městech a špatné životosprávě se naše tělo, které není zvyklé na pohyb a neotužuje se, není schopno adaptovat na změny.

Zejména pro lidi, kteří mají problémy se srdcem, je velké snížení teplot nebezpečné. V zimě se totiž stahují cévy a tím se zvyšuje krevní tlak, který u slabších jedinců může vyvolat srdeční slabost nebo dokonce infarkt. To jsou ty závažnější reakce, ovšem mohou se u nás projevit také, zvýšená podrážděnost, bolest hlavy, svalů a kloubů.

I v době nachlazení můžete vypadat dobře
Autor: Shutterstock.com

Samozřejmě, že s tím jde ruku v ruce také zvýšené riziko z nachlazení. Když si zvykneme na relativně vysoké zimní teploty, upravíme podle toho šatník. Když pak přijde skok a teploty klesnou pod nulu, mnohdy na to nezareagujeme dostatečně rychle a potom třeba takhle ráno, když čekáme na zastávce při cestě do práce, si najednou uvědomíme, že jsme si měli vzít teplejší oblečení.

Jakmile prochladnete a tělo musí vydávat energii na to, aby vytvářelo energii na zahřátí, kolikrát se kvůli tomu oslabí váš organismus a aniž byste stačili říct švec, napadne vás vir, se kterým vysíleni zahříváním, nebudete mít energii bojovat a přijde nachlazení.

Rady našich babiček na domácí léčbu nachlazení jsou ověřené léty...
Autor: profimedia.cz
Takže vždycky je lepší vybavit se raději teplejším oblečením, když vám bude teplo, můžete si vždycky odložit, než to podcenit a pak prochladnout. Nejdůležitější je, mít v teple nohy a krk. Také si trochu trénujte tělo, choďte na procházky, otužujte se, snažte se vyhýbat stresu a upravte si jídelníček. Uvidíte, že vám pak výkyvy ve změnách počasí nebudou tolik zasahovat do života a budete mnohem zdravější.