Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nová diagnóza: závislost na vodě. Také pijete víc jak dva litry denně?

Dodržování pitného režimu vám zajistí energii a krásný vzhled.
21. ledna 2014 | 06:00

Organismus se musí pravidelně zavlažovat, ale všeho s mírou. Kolik tekutin je dobré to těla vpravit každý den a kolik už je bláznovství?


Pokud máte žízeň, je dobré se napít, ale prát do sebe litry vody pod tlakem, jen proto, že jste si někde přečetli, že čím více vody vypijete tím lépe, to je hloupost? V Americe dokonce vznikl nový termín pro lidi, kteří to s pitím vody přehánějí, říká se jim aquaholici. 

Množství vody, které je třeba vypít se samozřejmě liší podle tělesné hmotnosti člověka. Na jeden kilogram totiž připadá dvacet pět mililitrů vody. Tudíž taková padesátikilová žena by měla denně vypít litr a čtvrt tekutin. Do příjmu se samozřejmě počítají také polévky, omáčky nebo ovoce. 

...
Autor: Shutterstock

Někteří lidé vůbec nepociťují žízeň, ale to neznamená, že by nepotřebovali tekutiny. Naopak, bez pravidelného pitného režimu by se brzy dostavily zdravotní komplikace. Bez dostatečného množství tekutin v těle nám houstne krev, takže hrozí množnost krevních sraženin. 

Pokud se cítíte unaveně, je možné, že je to také z nedostatku tekutin. V létě a v horku by se samozřejmě měl povětrnostním podmínkám přizpůsobit také pitný režim.