Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslední cigareta? Už za den začnete vykašlávat škodliviny!

Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to
16. ledna 2014 | 07:00

Kouření je šílený zlozvyk, kterému jak jednou propadnete, je velice těžké se ho zbavit. Možná se vám daří udržet ho pod kontrolou během dne v práci, protože odbíhat neustále na ulici nebo balkón není ideální a speciálně v mrazivých dnech to ani není o tom si to pokouřeníčko nějak užít.


Pokud se ale večer vydáte někam s kamarády a dostanete se do prostředí, kde si zapálí každý, dáte si skleničku s alkoholem a už to frčí. Z krabičky taháte jednu za druhou a brzy dohoníte celodenní deficit z kouření. Každé ráno se pak proklínáte a přemýšlíte, že byste s tímhle do peněz lezoucím zlozvykem skoncovaly jednou pro vždy.

K takovému rozhodnutí musí ženy přistoupit během těhotenství anebo vás k tomu donutí zdravotní problémy. Aby s tím člověk opravdu seknul nadobro, musí o tom být opravdu přesvědčený. Možná, když si přečtete, jakým způsobem vaše tělo reaguje, den po dni, měsíc po měsíci a rok za rokem po vašem posledním cigárku, přehodnotíte situaci.

Už dvacet minut od poslední cigarety se vám vrací do normálu krevní tlak a tepová frekvence. Zahřívají se vám horní i dolní končetiny, protože se zlepšuje cirkulace krve.

...
Autor: shutterstock.com


Po deseti hodinách od doby, kdy jste vykouřili poslední cigaretu, se vrací do normálu také kyslík v krvi a tím klesá riziko srdečního infarktu.


Jakmile vaše tělo odvyká dvacet čtyři hodin, je z těla vyloučen oxid uhelnatý a tím pádem je vaše krev okysličenější a začíná proces čištění v plicích a dýchacích cestách. Začínáte vykašlávat a s hlenem odchází nečistoty.


Během osmačtyřiceti hodin odbourá tělo veškerý nikotin a začíná se vám zlepšovat chuť a čich.


Po sedmdesáti dvou dnech zjistíte, že se vám bude mnohem lépe dýchat, rozšíří se vám dýchací cesty.


Po dvanácti týdnech se zlepší váš krevní oběh a cestou do práce, po schodech nebo ve fitku přijdete na to, že se vám mnohem lépe dýchá a mnohem méně se zadýcháváte.

Kouření negativně ovlivňuje celý náš organismus
Autor: profimedia.cz
Mezi třetím a devátým měsícem se zlepší příznaky postižení plic, jako jsou kašel, dušnost nebo pískání na hrudi. Funkčnost plic se zlepší v průměru od pěti do deseti procent.


Po pěti letech se sníží riziko infarktu o celou polovinu než u kuřáka!
Jestliže vydržíte nekouřit celých deset let, potom klesne riziko plicní rakoviny na polovinu kuřáka a riziko srdečního infarktu se vyrovná nekuřákovi.