Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spíte dobře? Poloha spánku má velký vliv na bolest zad!

  • Víte jak spíte? a jaký to má vliv na vaše záda?
    13. ledna 2014 | 15:45

    Pravidlo, že musíte mít dostatek spánku, abyste se cítili odpočatí, plní energie a celkově v pohodě, určitě dávno znáte. Věděli jste ale, že nejen kolik hodin spíte, ale také to, v jaké pozici, může ovlivňovat váš zdravotní stav?

  • Na zádech s rukama podél těla

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Spaní na zádech s rukama položenýma podél těla se obecně považuje za jednu z nejzdravějších spacích poloh pro vaši páteř. Pokud totiž máte kvalitní matraci, nachází se páteř v optimální rovné poloze a v případě, že si nedáte pod hlavu příliš mnoho polštářů, je tato poloha také nejvhodnější pro váš krk.

    Jediným problémem spaní na zádech tak je, že vede často k nepříjemnému chrápání, které nemusí vadit ani tak vám, jako spíš vašim spolunocležníkům.

  • Na zádech s rukama nahoru

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Poloha "na hvězdici", ve které spí hlavně děti, je také velmi vhodná pro vaši páteř a záda obecně. Navíc, pokud si navyknete spát v této pozici, můžete se těšit na pozitivní efekt zpomalení vzniku obličejových vrásek, protože kůže se při této pozici přirozeně napíná a navíc není otlačovaná ložním prádlem.

    Na druhou stranu i tato poloha často vede k chrápání a možnému pálení žáhy. A zvednuté ruce mohou způsobovat napětí ve svalech, vedoucímu k bolesti ramen.

  • Na břiše

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Oblíbené spaní na břiše není příliš vhodnou pozicí pro váš pohybový aparát. Jestli jste se totiž nenaučili dýchat s hlavou zabořenou do polštáře, pravděpodobně otáčíte hlavu na jednu ze stran, což způsobuje poměrně velkou zátěž pro vaši krční páteř. Přirozené zakřivení vaší páteře navíc v této poloze nemá správnou podporu a to vede samozřejmě k dalšímu zatuhnutí a bolestem zad.
  • Poloha plodu

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Oblíbili jste si prenatální polohu na boku, s koleny skrčenými a přitaženými co nejvíc k bradě? Možná vám připadá nejpohodlnější, ale váš krk a záda v ní poměrně hodně trpí. Extrémní ohnutí těla, ke kterému v poloze plodu dochází, může také způsobovat problémy s dostatečně hlubokým dýcháním, protože bránice je při něm nepřirozeně stlačená. Vyplatí se tedy jedině v případě, že chrápete jako dřevorubec.
  • Na boku

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Spaní na boku sice poskytuje dostatečnou oporu vaší páteři a nezpůsobuje tak bolest zad, ani krku, ale na druhou stranu při ní může docházet k utlačování krevního oběhu a nervových zakončení a vás tak mohou začít nepříjemně bolet paže a ramena.

    Navíc při spaní na boku příliš neprospíváte své pleti. Otlačováním obličeje od polštáře a nestejnoměrnému působení gravitace se tak můžete dočkat nežádoucích mimických vrásek a povislých prsou.

  • Na pravém boku

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Poloha na boku má ale i další specifikum - záleží totiž ještě na tom, jaký bok preferujete. Pokud inklinujete ke spaní na pravé straně, může to výrazně zhoršovat pálení žáhy. Spaní na levé straně naproti tomu vytváří nápor na vaše játra, plíce a žaludek, takže si v podstatě nevyberete. Těhotným ženám doktoři však zpravidla doporučují spát právě na levém boku, aby nebyl ovlivněn krevní oběh okysličující plod.
  • Jak spánek vylepšit?

    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Nezávisle na tom, v jaké poloze spíte, je také velmi důležité dodat zádům optimální podporu.

    Spíte-li na zádech, sáhněte po malém polštářku, kterým si podložíte zádový oblouk. Spáči na boku si zase malý polštářek mohou vložit mezi kolena. a pokud spíte na břiše, podložte si jím boky, aby jste si užila dostatečné podpory pro vaše záda a tím i klidný, bezbolestný spánek.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.