Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor! Tenhle účes je opravdu nebezpečný

Emo účes je sice trendy, ale ohrožuje vaše zdraví
4. ledna 2014 | 08:00

Pokud máte doma dítko, které sleduje poslední módní trendy, dejte pozor, aby si neoblíbilo emo styl kde frčí účesy, které zcela zakrývají minimálně jedno oko. Australský doktor Andrew Hogan totiž při svých studiích prokázal, že je tento účes zdraví nebezpečný.

„Mladíček s takovýmhle účesem nevidí na zakryté oko spoustu detailů,“ tvrdí doktor Hogan a dodává: „Pokud tedy od mladého věku dochází k zakrývání jednoho oka, může se u něj postupem času vyvinout tupozrakost.“

Tupozrakost (amblyopie) je obyčejně známá jako syndrom líného oka, nastane v případě, kdy vlivem nedostatečných zrakových podnětů u jednoho oka dochází ke stavu, kdy oko a mozek nespolupracují. Mozek může začít ignorovat obraz z tupozrakého oka.

Emo hairstyle
Autor: shutterstock
Vada zraku ovšem není jediným zdravotním rizikem, které tento účes skrývá. Pokud totiž záclonka přes oko stíní ve výhledu, musí takový jedinec upravit také držení těla a naklání tak hodně hlavu do strany a tím pádem si kazí také páteř. Pokud tedy nechcete, aby vaše dítě skončilo jako mrzák podobný Quasimodovi, tak honem k holiči a ostříhat! U děvčat můžete také naordinovat sponku do vlasů, která problém vyřeší.