Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trápí vás časté nachlazení? Možná si za to můžete sami

Rýma a nachlazení jsou častým trápením v zimním období.
16. prosince 2013 | 13:00

Věděli jste, že jedním z nejčastějších přenašečů bakterií a virů je váš telefon, jedním z nejrizikovějších prostředí je nevětraná domácnost a že při nachlazení se nemusíte vzdávat líbání? Jestli ne, tak možná o nachlazení nevíte všechno.

Výměnný pobyt bakterií

Také patříte mezi ty, kteří mají v telefonu nepřeberné množství fotografií, a rádi se s nimi pochlubíte ostatním.  Napadlo vás ale někdy, že tím, svůj telefon půjčujete kdekomu, se vám na něm množí neskutečné množství bakterií a virů, které si pak ještě položíte na obličej a vesele nasajete ústy či nosem? Pak není divu, že vás často postihne rýma, kašel, nachlazení, ale třeba i opar. Pokud už tedy musíte nechávat sahat ostatní na své věci, pořiďte si antibakteriální ubrousky a jimi svůj telefon po každém použití otřete.

Rýma a nachlazení jsou častým trápením v zimním období.
Autor: Shutterstock.com
Bakteriím je mnohem lépe doma

Jakmile se venku ochladí, hned saháte po kapesnících, kapkách do nosu a do bytu si nepustíte ani malý vánek vzduchu? Víte ale, že bakteriím a virům se mnohem lépe daří u vás doma? V teplých nevětraných místnostech se mohou viry v klidu rozmnožovat a vy si je s ostatními členy domácnosti neustále předáváte. Právě proto je důležité větrat. Správné větrání byste měli provádět intenzivně 2-3x denně, tak abyste měli v místnosti průvan. Stačí 5 minut a zase můžete okna zavřít.

Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život.
Autor: Shutterstock.com
Karanténa pro nachlazené

Jakmile se nachladíte, chytnete rýmu a pocítíte první příznaky nemoci, jste nejnakažlivější po dobu prvních 2-4 dnů. A právě v těchto prvních dnech byste se měli držet v jakési karanténě, abyste bacily nešířili kolem sebe.

Dejte průchod své vášni
Autor: profimedia.cz
Líbání dovoleno

Při prvním náznaku nemoci posíláte svou drahou polovičku spát do obýváku a na polibky si musíte nechat zajít chuť? Podle vědců je to ale zbytečné, nachlazení se totiž nepřenáší líbáním. Většina virů se podle lékařských studií do těla dostává očima a nosem, a to hlavně vdechnutím nebo při doteku rukama infikovaného místa a následného přenesení na obličej. Líbání a dokonce i pití ze společné nádoby je tedy povoleno.