Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ananas: Zázrak, který léčí, pomáhá hubnout a ničí vrásky!

Vědci přišli na to, že ananas je takový malý zázrak.
13. prosince 2013 | 14:00

Hned několik vědeckých studií prokázalo, že ananas je vlastně takový malý zázrak. Pleť díky němu může být hladší, rány se rychleji hojí a výjimečný je i jeho vliv na prevenci rakoviny.

Pomoc po plastice

"Ženy po plastických operacích by měli jíst ananas", tvrdí američtí lékaři. Podle studie publikované v časopise Plastic and Reconstructive Surgery dokáže koktejl z látek, které jsou v tomto ovoci obsažené, zkrátit dobu léčení až o pětinu.

Lepší než léky

Na bleskové hojení má vliv enzym bromelin obsažený právě v ananasu. Díky němu je ananas tak oblíbený jako lék na trávicí potíže. Také zvládne léčit záněty a tlumit bolest. A jako bonus pomáhá tělu štěpit tuku a hubnout.

...
Autor: Shutterstock

Balzám na pleť

Ananas je navíc výborným zdrojem vitamínu C. Sklenka čerstvého džusu obsahuje zhruba 130% doporučované denní dávky. To je pro pleť hotový balzám. Chcete, aby vypadala mladší ? Když budete pravidelně tělo dopovat vitamínem C v kombinaci s bromelinem, podaří se vám omládnout.

Nejde ale jen o krásu. Výjimečná je role bromelinu třeba i v prevenci rakoviny. Když vědci před časem testovali jeho účinky na myších, byli ohromeni. U zvířat, která bromelin dostávala, zaznamenali o 66% nižší výskyt nádorů a nádory byly také podstatně menší než u ostatních myší.

Průzkum

Zajímavý výzkum sledoval pleť u 4000 Američanek ve věku od 40 do 74 let. A výsledek? Známky stárnutí – tedy vrásky a k tomu suchá a křehká pokožka – byly mnohem výraznější u žen, které měly vitamínu C nedostatek. Důvod? Vitamín C urychluje obnovu kožních buněk a kolagenu.

Autor: rah