Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bolí vás v krku? Zachraňte se cibulí, tvarohem a bramborami

Na bolest v krku kromě chemie skvěle účinkují také babské rady!
12. prosince 2013 | 11:30

Za bolest v krku většinou většinou můžou bakteriální nebo virové infekce. Naše tělo, před Vánoci oslabené nahromaděným stresem nebo únavou, jim lehce podléhá. Proč nás ale při tom bolí v krku?

"Jde o složitý proces, na kterém se podílí i náš mozek. Zjednodušeně se dá říci, že se uvedou v činnost nervová zakončení ve sliznici krku, kterými cítíme bolest.", vysvětluje praktický lékař Libor Merlíček.

U někoho hrají důležitou roli i alergie, znečistěné ovzduší, suchý vzduch nebo třeba tabákový kouř. Naštěstí jde ale o příznak, který většinou dobře reaguje na léčbu.

Co vám pomůže?

Zvlhčovač vzduchu vám rychle pomůže vytvořit v bytě pohodu
Autor: iStock
Dejte si do pokoje zvlhčovač vzduchu, nebo si rozložte na topení mokré ručníky, aby vás suchý, teplý vzduch zbytečně nedráždil. Pijte hodně tekutin. Ideálně teplé bylinkové čaje a jezte polévky. Nezapomeňte na vitamín C, který podpoří vaši imunitu. Hodně je ho například v šípkovém čaji nebo ve sklenici čerstvě vymačkané ananasové šťávy. A hlavně si odpusťte oblíbenou cigaretu a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.

Babo raď

Proti bolesti v krku sice v lékárně najdete spoustu sirupů a pastilek, ale než se do ní vypravíte, vyzkoušejte osvědčené rady našich prababiček. Mají totiž hodně do sebe.

Zázvor je nepostradatelný pomocník v boji proti nachlazení. Uvařte si z něj čaj a pijte ho vlažný. Pro kloktání rozpusťte sůl ve vodě a vlažný roztok kloktejte několikrát denně. Ale pozor, nepolykat!

Kombinace cibule a medu působí příznivě nejen proti bolestem v krku, ale současně dezinfikuje ústa. Cibuli nakrájejte nadrobno, vymačkejte z ní šťávu a tu smíchejte s medem. Užívejte po lžičkách nejméně třikrát denně.

Kloktadla si můžete připravit také spařením bylinek - směsi vodilky, lékořice, malinového listí a amerického jilmu. Nálev zceďte, vychlaďte aby byl vlažný a kloktejte několikrát denně.

Nesnášíte cibuli? Vrhněte se na brambory a udělejte si z nich zábal na bolavý krk. Uvařené brambory rozmačkejte a ještě teplé je rozložte na bavlněný šátek. Přiložte na krk , omotejte šálou a nechte působit celou noc.

Skvělý a účinný zábal ovšem připravíte také z tvarohu. Rozetřete ho na bavlněnou látku a přikládejte dvakrát denně na krk. Tvaroh ho zklidní, zchladí a ztlumí otok sliznic i nepříjemnou bolest.

Autor: jaš, brig