Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolik nás stojí vánoce? 5 tisíc korun a 3 kila navíc

O Vánocích sice naše peněženka zchudne, my však bohužel přibereme
3. prosince 2013 | 10:00

Češi utratí za Vánoce v průměru 5 tisíc korun na osobu, což pro rodinný rozpočet představuje finanční zátěž, která je  kompenzovaná požitkem z dobrého jídla a radostí z dárků. Pachuť ale zůstává z nabraných kil, která radostí rozhodně korunovaná nejsou.

Přemíra cukru, živočišných tuků a nedostatek pohybu se zhmotní do 3 kil, která podle zkušeností odborníků průměrně každý z nás během vánočního období přibere. A nejsou to jen kila navíc. Konec roku může být rizikový i s ohledem na hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak, cukr v krvi.

...
Autor: shutterstock.com
„Zátěžové období začíná už na začátku prosince pečením vánočního cukroví
a mikulášskou nadílkou a končí až po Novém roce.“, vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Zdaleka se tak nejedná o jednorázovou oslavu, ale o měsíční nabourání běžného režimu.

Přitom stačí jen vědět, jak na to – odborníci z Fóra zdravé výživy sestavili rádce pro letošní Vánoce, díky kterému si je naplno užijete a odnesete si z nich dobrý pocit bez nabraných kil a dalších zdravotních neduhů.

Připravte si předem nákupní seznam

..
Autor: Shutterstock.com
Nakoupíte tak jen to, co opravdu potřebujete a budete odolnější proti nástrahám v regálech supermarketů, pobízejících k nákupu potravin, které vůbec nepotřebujete. Ušetříte kalorie i obsah peněženky. Nakoupíte to, co chcete vy, ne to, co vám nutí nabídka v obchodech. Ušetříte tak kalorie i obsah své peněženky.

Vybírejte „zobání“ s vhodnějším složením

..
Autor: Shutterstock.com
Místo smažených přesolených chipsů upřednostněte nesolené oříšky. Ideální alternativou jsou pak zeleninové hranolky ze salátové okurky, papriky a mrkve s jogurtovým dipem. Významně tak snížíte příjem soli a tuků a navíc ušetříte organismus zbytečné zátěže spojené s trávením nezdravých látek vznikajících při smažení.

Čím více masa, tím méně tuku

...
Autor: shutterstock.com
Pokud se neobejdete bez uzenin, upřednostňujte kvalitní šunku s vysokým obsahem masa před salámy, párky a paštikami. Záměnou 100g salámu za 100g šunky nejvyšší kvality přijmete přibližně o 20g nasycených mastných kyselin méně, navíc zkonzumujete zhruba poloviční množství soli.

Ke každému jídlu si dejte porci ovoce nebo zeleniny

...
Autor: Foto scom
Vláknina obsažená v ovoci a zelenině vám pomůže lépe trávit těžká jdla a navíc napomůžou pocitu nasycení, takže automaticky sníte menší porci.

Upřednostňujte rostlinné oleje a tuky před živočišnými

...
Autor: Profimedia.cz
Tuky rostlinného i živočišného původu do jídelníčku patří. Ty živočišné ale konzumujeme ve výrazném nadbytku, proto tam, kde je to možné použijte raději kvalitní oleje nebo výrobky z nich. Zvýšíte příjem nenasycených mastných kyselin a naopak snížíte množství těch nasycených, což prospěje vašemu zdraví. Pozitivní je i nižší spotřeba cholesterolu.

Konzumujte vánoční cukroví

...
Autor: Shutterstock.com
Ovšem dopřejte si ho jen s mírou a a nekombinujte ho s dalšími sladkostmi. Cukroví k Vánocům patří, čokolády a oplatky si ale o adventu odepřete. Snížíte množství přijaté energie, cukrů i tuku mnohdy nevhodného složení. Předejdete tak přibírání nadbytečných kilogramů.

Nezapomínejte na dostatek mléčných výrobků

...
Autor: Profimedia.cz
Upřednostňujte ale ty polotučné a nejlépe zakysané. Plnotučným a smetanovým jogurtům či dezertům se raději vyhýbejte. To stejné platí i o sýrech! Pochutnáte-li si na 20% eidamu namísto 40%, snížíte o polovinu příjem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě velký nadbytek.

...
Autor: shutterstock.com
Hýbejte se!

Pohyb podporuje metabolismus a posiluje imunitu. Budete se tak cítit lépe a spálíte nadbytečné kalorie!

Autor: brig