Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Moudré rady babiček: Na kašel pomůže křen, majoránka i česnek!

Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život.
26. listopadu 2022 | 14:22

Zima nám pomalu začíná ukazovat svou sílu. A to se projevuje i na zvýšeném počtu nachlazení, která často doprovází nepříjemný kašel. Naše babičky si s ním ale uměly poradit. A nemusely přitom utrácet nemalé peníze v lékárně. Využijte jejich generacemi ověřené zkušenosti.

Domácí recepty na kašel:
1. Křen s medem
2. Cibulový sirup
3. Majoránkový čaj s medem
4. Česnekové "antibiotikum"
5. Zázvorový čaj
6. Smrkový sirup

Kašel je častým příznakem onemocnění dýchacího ústrojí. Příčinou je většinou akutní zánět horních nebo dolních cest dýchacích. Pokud současně s kašlem kýcháte a máte rýmu, je pravděpodobné, že jde "jen" o virózu nebo banální infekci horních dýchacích cest. Přesto kašel nikdy nepodceňujte, protože vám může nepříjemně zkomplikovat život.

 

Babské recepty na kašel

Křen s medem
Křen nastrouhejte najemno a smíchejte ho s medem v poměru - 2 lžíce křenu se lžící medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku. Chvíli po konzumaci pocítíte, že se vám “spouští rýma”, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.

Cibulový sirup
Nakrájejte 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvětě do nádoby a prosypávejte cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjte a nechte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijete do skleničky. Sirup podávejte při kašli několikrát denně po lžičkách.

Majoránkový čaj s medem
Zalijte 1 lžičku sušené majoránky 250 ml studené vodou a přiveďte k varu. Odstavte a nechte louhovat přibližně 15 minut, poté přeceďte. Oslaďte medem, přidejte trošku citronové šťávy z citronu a pijte po doušcích několikrát denně.

Česnekové "antibiotikum"
6 stroužku česneku nasekejte na drobno a dejte do 250 ml vody s 8 polévkovými lžícemi cukru. Zamíchejte a pomalu vaříte 10 minut. Několik hodin nechte uležet a pak sceďte. Uchovávejte v ledničce. Užívejte 6-10 ml třikrát až pětkrát denně.

Zázvorový čaj
Vařte 5 minut v 1 litru vody 10 g čerstvého strouhaného zázvoru. Poté ho přes cedník vymačkejte. Do vzniklého čaje přidejte šťávu z jednoho citrónu a oslaďte. Pijte horké.

Smrkový sirup
5 dkg smrkových výhonků (výhonky se sbírají do poloviny května) spařte v 1 litru převařené vody a nechejte 2 dny louhovat. Přeceďte a přidejte 1,35 kg cukru. Vařte, až roztok zhnědne a zhoustne. Horké nalévejte do sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů, nechte vychladnout. Z jedné dávky jsou dvě sklenice.

Jaké bylinky pomohou na kašel? Ve videu vám poradí zkušená bylinkářka.