Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nepropadejte panice! 7 důvodů, proč se vám zpozdila menstruace (kromě těhotenství)

24. září 2017 | 12:55

Možná se to už stalo i vám. Osmadvacet dnů už dávno uběhlo, ale perioda pořád nikde. V hlavě se vám najednou začnou neodbytně vynořovat obavy: Co když jsem těhotná? Není však důvod k panice!  Důvodů ke zpoždění menstruace je totiž spousta. 

Pro jistotu si můžete udělat těhotenský test. Pokud je negativní a vaše menstruace je zpožděná už o víc, než pár dnů, měla byste navštívit svého gynekologa, abyste se ujistila, že je vše v pořádku.

Změna režimu

Nastoupila jste do nového zaměstnání? Začala jste vstávat v jinou dobu? Byla jste na dovolené? Vaše tělo potřebuje nějaký ten čas, aby se přizpůsobilo změnám, které jste ve svém pravidelném režimu udělala. To může ovlivnit váš pravidelný cyklus, a to zejména v případě, že změna začala v době, kdy byste normálně ovulovala. Zpoždění nebo dokonce vynechaný cyklus nejsou v tomto případě výjimkou.

Stres

Vaše emoce, zejména stres, může mít na pravidelnost menstruačního cyklu velký vliv. A pokud se užíráte úvahami, proč je vaše menstruace opožděná, docílíte tím jen toho, že se zpozdí ještě o dalších pár dnů. Matka příroda je krutá milenka!

Nemoc

Pokud jste onemocněla v době, kdy byste normálně měla ovulovat, ovulace se zpozdí a vy tím pádem dostanete menstruaci později. Takže pokud vaše jindy pravidelné "měsíčky" stále nepřicházejí, zamyslete se, jestli se necítíte už pár dnů tak nějak „pod psa“.

Léky

Jakýkoliv nový medikament nebo i změna v dávkování léků stávajících, mohou mít vliv na všechny aspekty vašeho těla, včetně menstruačního cyklu - to je také důvod, proč lékař, včetně vašeho gynekologa, vždy chtějí znát všechny léky, které berete.

Zásadní změny na váze

Ať už jste trochu víc přibrala nebo naopak hodně a rychle zhubla - může klidně vyřadit vaši ovulaci „z provozu“. Ženy, které trpí podváhou nebo nadváhou, velmi často neovolují - což není příliš zdravé. Celkově lze říci, že nepravidelná nebo dokonce chybějící ovulace, obvykle značí možné zdravotní problémy.

Přemíra cvičení

Trápíte teď každý den po práci tělo v posilovně nebo na hodinách zumby či kickboxu? Trénujete na maraton? Pokud jste se rozhodla začít intenzivně cvičit, může se dokonce stát, že tenhle měsíc menstruaci třeba vůbec nedostanete.

Špatný odhad

Průměrný menstruační cyklus trvá 28 dní, ale opravdu hodně žen ho má kratší nebo naopak delší, takže se klidně může stát, že se vám vlastně menstruace vůbec nezpozdila. Navíc, většina žen má cykly nepravidelné. Pokud se vám jeden měsíc zpozdí o několik dní, počítejte s tím, že další měsíc to může být třeba i o týden. 

Myslete samozřejmě také na to, že po 45. věku života může jakákoli změna cyklu souviset s blížícím se klimakteriem. Neznamená to, že přestanete menstruovat ze dne na den, ale pár let před poslední menstruací už určitě nemůžete spoléhat na to, že krvácení bude přicházet na den přesně. 

NÁŠ TIP: Podívejte se také na video, jak vám váš cyklus ovlivňuje náladu:

Video se připravuje ...
Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS z nás dělá hromádky neštěstí • VIDEO: Glamour