Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co vás v zimě ochrání? Jogurt před nachlazením, steak proti depresím!

Pokud si můžete vybrat mezi tabletkami a přírodními zdroji, na chemii zapomeňte!
12. listopadu 2013 | 07:00

Léto už je definitivně pasé a zima neúnavně klepe na dveře. A právě teď, s koncem podzimu, je ten nejlepší čas připravit tělo na to, aby bylo schopné čelit útokům chřipek a nachlazení. Jenže jak se v té záplavě vitaminů a minerálů orientovat? Zjistili jsme to za vás!

Vitamín D

Zatímco v létě je tělo schopno si denní dávku tohoto vitamínu vyrobit již po 15 minutách pobytu na sluníčku, v zimě je doslova nedostatkovým zbožím. Přitom je velmi důležitý, a to především u dětí. Má totiž vliv na růst a pevnost kostí a zubů.

Jeho ideálním zdrojem jsou živočišné potraviny. Je obsažen například ve vaječném žloutku, ale pro pokrytí doporučené denní dávky je potřeba sníst ho alespoň 75 gramů. Nejlepším zdrojem tak stále zůstává, ze školek velmi nepopulární, rybí tuk a rybí játra.

Vitamín C

Citrusová šťáva
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Tento malý zázrak by si měl dopřát každý, kdo žije ve městě nebo kouří, ale také ženy, které jsou těhotné nebo užívají hormonální antikoncepci. Funguje totiž jako antioxidant, napomáhá regeneraci organismu, omezuje rakovinné bujení a hlavně působí preventivně proti virovým a bakteriálním onemocněním. Je tedy takovým vaším ochranným štítem před útokem chřipky nebo angíny.

Navíc zpomaluje stárnutí pleti a má vliv i na tvorbu kolagenu. Doporučená denní dávka je zhruba 60 - 80mg. Pokud se tedy cítíte unavení, zkuste mírně zvýšit jeho příjem. Seženete jej ve formě nejrůznějších potravinových doplňků, ale dopřát si ho můžete i v čerstvém ovoci. Nejvyšší obsah pak najdete v pomerančích, kiwi a jahodách.

Probiotika

Jogurt
Autor: Profimedia.cz
Probiotika jsou skvělým doplňkem k léčbě antibiotiky, protože pomáhají organismu udržet si zdravou mikroflóru. Věděli jste ale, že probiotika jsou také vaším statečným rytířem v boji s nachlazením? Můžou za to právě zdravé bakterie. Důležité ale je, abyste je přijímali pravidelně a v dostatečném množství.

Naleznete je v kysaných mléčných výrobcích jako jsou jogurty, kefíry a vysoko-dohřívané tvrdé sýry, tedy hlavně ementál. Kromě toho jsou ale hojně zastoupeny i v kysaném zelí a rychlokvašených okurkách.

Zinek

Houby můžete sbírat, upravovat, jíst a dokonce mají i léčivé účinky.
Autor: Shutterstock
Zinek je základním stavebním kamenem zdravého imunitního systému a je proto chyba, že se na něj tak často zapomíná. Přitom dostatek zimku pomáhá bílým krvinkám v obraně a snižuje tak pravděpodobnost onemocnění o celých 50%.

Kromě posílení imunity oceníte zinek také v boji s akné, při padání vlasů, nebo pokud vás trápí slabé a křehké nehty. Takže rozhodnete-li se jeho dávku zvýšit, pusťte se do špenátu, hub nebo jater.

Vitamín B12

Báječný a štavnatý steak teď zvládnete připravit i vy.
Autor: Shutterstock
Padají na vás podzimní splíny? Zvyšte přísun vitamínu B12. Nejenom že vám pomůže zvládat lépe stres a vyhnout se chmurám, ale také vás nadopuje energií, které se nám v zimě příliš nedostává. Jeho hlavním zdrojem jsou živočišné produkty, jako vejce, mléko, máslo, sýry, maso a vnitřnosti.

Omega 3

Vlašské ořechy jsou zdravé
Autor: profimedia.cz
V našem výčtu bojovníků s virózami nesmíme zapomenout na tuky, které jsou nezbytné pro silný imunitní systém vašeho organismu. Stimulují aktivitu bílých krvinek ale mají pozitivní vliv i na stav vaší pleti, která má v zimě sklony k nadměrnému vysušování. Nenasycené mastné kyseliny Omega 3 naproti tomu zlepšují stav pórů, ekzémů a zvyšují její elasticitu. Najdete je zejména v tučnějších rybách, jako je losos, makrela nebo sardinky, ale také v ořeších nebo lněném oleji.

Autor: brig