Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Začněte den vodou s citronem! Zhubnete, posílíte imunitu a omládnete

Sklenice obyčejné čisté teplé vody s citronem každé ráno dokáže s vaším organismem divy.
25. října 2013 | 07:16

I když to může znít neuvěřitelně, sklenice obyčejné čisté teplé vody s citronem každé ráno dokáže s vaším organismem divy, ať už jde o zdraví, vzhled nebo kondici. Vyzkoušejte to!

Ráno máme obvykle tendenci sáhnout po teplých nápojích, jako je káva a čaj. Možná je ale čas na změnu. Zkuste ode dneška nebo zítřka začít svůj den sklenkou teplé vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Voda nemusí být horká, stačí vlažná, ale musí být čistá. V průběhu dne si pak můžete tuhle osvěžující citronádu klidně připravit do džbánku a popíjet ji po douškách. Říkáte si teď, proč byste to měli dělat? Důvodů je mnoho! Tady jsou některé zdravotní výhody, které tenhle zázračný elixír přináší.

Pomůže zhubnout

Voda s citronem výrazně pomáhá urychlovat hubnutí, protože obsahuje pektinovou vlákninu. Výzkumy také prokázaly, že lidé, kteří se zaměřují při dietě na zásadité potraviny, což právě citron je, hubnou rychleji.

Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
Autor: Profimedia.cz
Podpoří imunitu

Citrony jsou bohaté na vitamín C, antioxidant oblíbený pro svou podpůrnou úlohu ve zdravé funkci imunitního systému. Dokáží výrazně snížit riziko infekce dýchacích cest. Kyselina askorbová, kterou stejně jako vitamin C v citronu najdeme, má protizánětlivé účinky a je účinná při astmatu nebo jiných respiračních příznacích. Citrony obsahují také saponiny, které mají antimikrobiální vlastnosti, díky nimžpomohou udržet chřipce a nachlazení na uzdě. V neposlední řadě kyselina askorbová podporuje a zvyšuje vstřebávání železa v těle, které hraje důležitou roli v imunitní funkci.

Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
Autor: Profimedia.cz
"Odkyselí" tělo

Přestože jsou na chuť kyselé, jsou citrony ve skutečnosti jednou z nejvíce alkalizujících (zásaditých) potravin pro vaše tělo. Jsou ideálním prostředkem proti překyselení organismu, kterým trpí většina moderních lidí a které stojí za mnoha civilizačními chorobami. Dokáží skvěle srovnat pH organismu.

Podporuje trávení

Díky obsahu flavonolů jsou citrony odjakživa používány jako zažívací tonikum. Citronová šťáva podporuje funkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, tím přispívá k lepšímu trávení. Navíc stimuluje produkci žluči, čistí a stimuluje játra. Vitamin C snižuje riziko vzniku peptických vředů způsobených bakterií Helicobacter pylori.

Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
Autor: Profimedia.cz
Čistí pleť

Vitamin C a další antioxidanty, které citrony obsahují, chrání buňky proti poškození volnými radikály. Ty jsou zodpovědné za většinu příznaků stárnutí. Příjem antioxidantů nám pomůže tyhle škody vyrovnat a minimalizovat tak vznik a prohlubování vrásek. Kromě toho citronová šťáva dokáže doslova "vygumovat" stařecké skvrny a jizvy. Citron se tradičně používá jako stimulant jaterních funkcí, pomáhá proplachovat toxiny z krve a tak udržovat pleť bez nežádoucích skvrn.

Citrón je odvěžující ve vodě
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Podporuje hojení

Kyselina askorbová známá jako vitamin C, citrony jsou jí plné, podporuje hojení ran a je základní látkou pro udržování zdravé pojivové tkáně, kostí a chrupavek. Navíc má vitamin C výrazné protizánětlivé účinky. Je tedy ideálním prostředkem k udržování dobrého zdravotního stavu a zotavení ze stresu a poranění.

Dodá vám energii

Citronová šťáva poskytuje vašemu tělu energii. Poutníci na dlouhých cestách, stejně jako cestovatelé a badatelé se dívají na citrón jako na dar z nebe. Když začnou pociťovat únavu, vysají trochu šťávy z citrónu skrze díru, kterou udělají nahoře ve slupce. Je to velmi rychle účinný lék. Navíc může mít citron uklidňující účinek na nervový systém. Dokonce i jeho vůně má uklidňující účinek, který se hodí, když máte vztek, úzkost nebo se cítíte poraženě.