Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babské rady proti pálení žáhy: Spěte na levé straně a dejte si zázvorový čaj

Pálení žáhy souvisí se špatnou životosprávou. Chcete-li se tomuto problému vyhnout, upravte svůj jídelníček.
18. října 2013 | 10:37

Bolestivý pocit pálení, který cítíte od žaludku až do krku a nahořklá pachuť v ústech či časté říhání, to vše souvisí s pálením žáhy neboli pyrózou. Co tyto problémy způsobuje a jak je zahnat? Pomoc hledejte v přírodě a zdravém životním stylu.

Pálení žáhy: Příčiny jsou nejen v těhotenství

Velmi časté bývá pálení žáhy neboli pyróza v těhotenství, protože plod tlačí na obsah žaludku. To ale není jediná příčina. Nepříjemné pocity má na svém triku také nedostatečná očišťovací funkce jícnu a špatné vyprazdňování žaludku. Pak už jen stačí špatná kombinace potravin a pálení žáhy vám začne znepříjemňovat život. Co pomůže a čemu se vyhnout?

Co dráždí jícen a žaludek?

Pivo a červené víno: Alkohol zvyšuje kyselost žaludku a chemické sloučeniny v něm obsažené dráždí jeho sliznici.

Mléko: Tuky, bílkoviny a vápník stimulují v žaludku vylučování kyselin, které při špatné funkci jícnu „lezou“ až do krku.

Káva, čaj a kolové limonády a čokoláda: Kofeinové nápoje a čokoláda dráždí jícen.

Smažená a tučná jídla: Tučná jídla tělo hůře spaluje žaludek tak na ně musí vyprodukovat mnohem více kyselin, které pak můžete cítit až v krku.

Babské rady, které uleví

Na co ještě si dát pozor? Nekuřte po jídle, nikotin totiž uvolňuje žaludeční svěrač, nejezte minimálně 3 hodiny před spánkem, nehltejte. Při jídle seďte vzpřímeně, abyste si nestlačovali žaludek. A vyzkoušet můžete i následující babské rady.

Zázvorový čaj uklidní žaludeční šťávy

Jakmile pocítíte ten známý pálivý pocit za hrudní kostí, uvařte si zázvorový čaj a k němu vypijte dvě sklenice čisté vody, která spláchne žaludeční šťávy z jícnu. Zázvor potlačuje nevolnost, uvolňuje svaly lemující stěny jícnu a stlačí žaludeční kyseliny zpět.

Čaj si připravte tak, že spaříte 1 lžičku strouhaného zázvoru 1 šálkem horké vody a nechte 10 minut louhovat.

Pálení žáhy v noci? Spěte na levém boku

Pokud vás pálí žáha v noci, pomůže vám lehnout si na levou stranu. Když ležíte na této straně, žaludeční kapaliny zůstávají dál od jícnu. Pomáhá také spaní v polosedu.

Proč tolik vadí obezita

Pálení žáhy souvisí také s obezitou. Lidé trpící nadváhou by měli svá přebytečná kila shodit, přebytečné tuky totiž stlačují žaludek a ten vylučuje své šťávy a kyseliny do jícnu. Ideální je zařadit do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu, zeleninové šťávy a polévky. Další, co by v něm nemělo chybět, jsou potraviny bohaté na vlákninu, která napomáhá správnému trávení.