Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyměňte kávu za čaj! Porazíte chřipku, zubní kaz i rakovinu

Zázvorový čaj vám rychle uleví při nachlazení, rýmě i zánětu dutin.
17. října 2013 | 15:40

Černý, zelený, bílý... Nezáleží na tom,který si vyberete. Každý druh nabízí jiné zdravotní výhody. Účinky čaje na zdraví jsou vědecky prokázány. Není divu, že lidé tenhle chutný a zdravý nápoj popíjejí už téměř 5 000 let.

Bílý čaj

Bílé čaje jsou známy již několik tisíc let. Původně se pěstovaly jen pro čínského císaře a jeho dvůr. Jeho pojmenování vychází z jeho vzhledu, Získává se totiž výhradně z mladých čajových pupenů, které jsou ještě nerozvinuté, neobsahují chlorofyl a proto jsou stříbřitě bílé. Díky šetrnému zpracovaní obsahuje nejméně kofeinu a nejvíce antioxidantů. Bílý čaj se vyznačuje jemnou a lehkou chutí.

Jako říkají odborníci, bílý čaj je kryptonitem pro bakterie a viry. Studie prokázala, že dokáže zničit více než 75 % virů do deseti minut. Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů je bílý čaj skvělou prevencí proti rakovině. Vědci zjistili, že je nejúčinnější v potlačení časných stádiích rakoviny buněčných mutací.

Čaj
Autor: profimedia.cz
Černý čaj

Čajové lístky schnou na vzduchu a v důsledku oxidace černají. Má silnější a tradiční chuť. Většina výzkumů ukazuje, že černý čaj významně snižuje výskyt mozkové mrtvice, srdečního infarktu a smrti způsobené kardiovaskulárními onemocněními. Jeho konzumace pomáhá předejít ucpaným tepnám, zlepšuje fungování krevních cév a snížuje krevní tlak.

Nezní snad tohle jako dost dobrý důvod k tomu, jít si hned uvařit alespoň konvičku? Pět šálků denně zvýší odolnost organismu proti bakteriálním infekcím a případným nádorům. Při konzumaci tří šálků bylo prokázáno, že jsou úspěšnou prevencí rakoviny močových cest. Navíc černý čaj obsahuje dostatek fluoridu k úspěšnému boji se zubním kazem.

Uvařte si čaj pro povzbuzení.
Autor: shuterstock.com
Zelený čaj

Čajové listy jsou před oxidací povařené nebo podušené. Je ostřejší, ale méně silný než černý čaj. Bylo prokázáno, že chemické látky v zeleném čaji obsažené, dokáží zastavit a zničit nádorové buňky. Ženy, které pijí více než 10 šálků denně mají o 45 procent nižší riziko vzniku rakoviny. Pití zeleného čaje může také zpomalit vývoj rakoviny prsu a chrání kuřáky před rakovinou plic.

Další studie dokonce prokázala, že neznámá složka v čaji podstatně snížila množství tukových tkání, i když zatím to bylo jen u myší. Je však prokázáno, že lidé, kteří pijí tři šálky denně spálí díky kofeinu a katechinům v zeleném čaji obsaženým více kalorií a mají rychlejší metabolismus než ti, kteří čaj nepijí.