Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zapomínáte? Pusťte se do neurobiku!

Mozek je sval jako každý jiný a pro jeho dobré fungování mu musíte dopřát správný trénink.
5. října 2013 | 11:35

Určitě to znáte. Potkáte na ulici někoho, kdo vás srdečně zdraví a vy si ne a ne vzpomenout o koho jde. Nebo se vracíte pokaždé domů s obavami, jestli jste vypnuli žehličku, zastavili vodu… Je však třeba si uvědomit, že mozku, stejně jako jakékoliv jiné části vašeho těla, musíte pro jeho dobré fungování dopřát správný trénink.

Drobné výpadky paměti potkají každou z nás. Mírná zapomnětlivost rozhodně nevěstí žádnou chorobu a můžete s ní úspěšně zatočit.  Mozkové cvičení lze zapojit mezi každodenní aktivity a po čase je ani nebudete vnímat.  Jejich praktikováním umožníte mozku vypořádat se s mentálním úpadkem, který hrozí ve vyšším věku. Takže od zítřka si k aerobiku naložte ještě neurobik.

Jak to funguje?
Především musíte chtít a najít si na pravidelné cvičení čas. Naštěstí cvičení fungují tak, abyste je mohli zařadit mezi každodenní aktivity. Neurobik vám neumožní, aby byl váš mozek ve stejné kondici, jako před dvaceti lety, ale vytáhne na povrch zapomenuté informace či zkušenosti a pomůže udržet mozek i s přibývajícím věkem v lepší kondici. Důležité je zapojení smyslů v jiném kontextu než doposud.

Mozek je sval jako každý jiný a pro jeho dobré fungování mu musíte dopřát správný trénink.
Autor: profimedia.cz
Jak to v praxi vypadá?
Pokud při nějaké situaci vyřadíte smysl, který jste jindy zapojily, přinutí vás to používat smysl druhý. Zkuste se například oblékat se zavřenýma očima, dívat se na televizi bez zvuku apod. Zvolte pro cestu do práce jinou trasu, narušte některé rituály. Nesnažte se od zítřka změnit vše. Na každý den si vyberte jedno až dvě cvičení. Kromě těchto cvičení se pusťte i do křížovek, televizi občas zkuste vyměnit za poslech mluveného slova v rádiu nebo z CD, studujte cizí jazyky, zkrátka nenechte mozek lenošit.

Tipy na cvičení:

Pokud chcete mít své zuby co nejdéle zdravé, musíte se o ně řádně starat
Autor: profimedia.cz
Ráno naruby
Pokuste se v koupelně vše udělat jinak. Vyčistěte si zuby jinou rukou, než jste zvyklí, učešte se atd. Vaše ruce budou k tělu mnohem vnímavější. Toto cvičení vyžaduje, abyste zapojili i druhou stranu mozku, než která pracuje jindy. Na druhé straně se naopak pracuje. Výzkumy dokazují, že tento typ cvičení namáhá ty části mozkové kůry, které zpracovávají informace získané hmatem.

Sexem k lepší paměti
Toto cvičení zřejmě potěší muže. Odhoďte rutinu a šeď a zpestřete svůj intimní život pomocí představivosti a zahoďte zábrany. Zapalte vonné svíčky, namasírujte partnera vonným olejem, pusťte si hudbu, připravte šampaňské. Při sexu lze zapojit všechny smysly a zároveň podpořit emoční vnímání v mozku.

Ke štědrovečerní večeři máme tradičně bramborový salát, ale recepty se různí. Vyzkoušejte je!
Autor: profimedia.cz
Škatulata hýbejte se
Ve většině rodin má u stolu každý své místo. Přehoďte zasedací pořádek. Získáte nový výhled, budete se muset jinak natahovat pro pokrmy. Novou situací přimějete mozek , aby byl bdělejší k novým situacím.

Večeře poslepu
Zavřete při jídle oči a poznávejte ho podle vůně, chuti a hmatu. Budete vnímat vše mnohem intenzivněji a zachytíte i zvuky, které jindy při jídle nevnímáte. Pokud se zaměříte více na hmatový vjem, zase zapojíte odlišné nervové dráhy mozku.

Další tipy na trénování mozku najdete:
Jak trénovat mozek, Lawrence C. Katz a Manning Rubin
Trénování mozku a paměťových schopností, Jaro Křivohlavý, Marek Preiss
Jak si vybudovat fantastickou paměť, Christiane Stenger

Autor: Erika Pilátová