Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak zatočit s podzimní depresí? Chce to pohyb, přátele a vitamíny

Podzimní deprese
2. října 2013 | 06:00

Není depka jako deprese, jedno můžete snadno zahnat sami, s tím druhým vám musí pomoci odborník. Pokud vás trápí jen podzimní melancholie a špatná nálada, máme pro vás pár tipů, jak si s ní poradit.

Sezónní deprese neboli depka, není klasickou depresí, která dokáže ochromit nejen mysl ale i tělo, přesto s námi může pořádně zamávat. Vyskytuje se v období podzimu a zimy, kdy jsou kratší dny a méně světla, proměnlivý tlak a celkově pošmournější a chladné počasí.

Často se podzimní „depka“ projevuje skleslostí a přecitlivělostí, celkovou únavou a špatnou náladou. Mnoho lidí, zejména žen, které tvoří dvě třetiny těch, na které sedne podzimní smutek, v tomto období trpí hlavně ranními návaly pesimismu, kdy se jim nechce vstávat, s nikým mluvit a hlavně nic dělat.

deprese
Autor: Shutterstock.com
Podzimní „depka“ má mnoho příznaků

Lidé trpící sezónní depresí trpí smutkem, ztrácejí zájem o své koníčky, nemají náladu se scházet s přáteli a nedokáží se soustředit. Často jsou extrémně unavení a bez energie, přibývají na váze nebo naopak nekontrolovatelně hubnou a mají potíže se spánkem.

Jak se léčí smutek

Pokud se jedná „jen“ o sezónní a tedy přechodnou depku, většinou si s ní poradíte sami, pokud se ale i několik týdnů bez přestání cítíte mizerně, pak je na čase vyhledat odbornou pomoc a nasadit léčbu.

Světlo: Účinnou léčbou špatné nálady, ale i opravdové deprese, je fototerapie, tedy léčba světlem. Venku je sice pod mrakem a slunce se jen marně snaží prodrat na oblohu, ale to neznamená, že i vy doma budete sedět potmě jako v jeskyni. Pořiďte si pořádné žárovky, rozsviťte si a světlo můžete umocnit i instalování zrcadel do místnosti. Navštívit můžete i solárium, ale nepřehánějte to, a pokud můžete, vyrazte někam k moři.

Vitaminy, kam jen oko dohlédne. Nestačí je jen konzumovat. Je potřeba zařadit je i do svého kosmetického kufříku!
Autor: Shutterstock.com
Vitamíny: Se sychravým počasím je náš organismus náchylnější k prochladnutí a různým nemocem. Špatný zdravotní stav naší psychice nepřidává, a tak je důležité se o sebe starat dříve, než je to doopravdy potřeba. Zařaďte do svého jídelníčku dostatečné množství ovoce a zeleniny, vlákninu a nezapomínejte ani na maso.

Dbejte na sebe: Není nic povzbudivějšího, než když vám někdo pochválí vzhled. Možná máte mizernou náladu a chybí vám energie, ale nezapomínejte o sebe pečovat. Kupte si nové šaty, hezky se naličte, zajděte si na kosmetiku a ke kadeřníkovi a každé ráno se na sebe usmějte do zrcadla.

...
Autor: Shutterstock
Pohyb a endorfiny: Nejraději byste zalezli do postele a pod peřinou strávili celý den, jenže to by byla chyba. Pohyb vyplavuje endorfiny, které jsou vlastně takovými opiáty a právě proto se jim říká hormony štěstí. Dokáží zahnat bolest a navodit dobrou náladu, a to je právě to, co potřebujete.

Buďte ve společnosti: Pokud je vám mizerně, nezůstávejte sami. Pozvěte si kamarádku nebo jděte cvičit, vyrazte s přítelem na procházku nebo s přáteli na odpolední posezení. Zkrátka nezůstávejte sami se svým smutkem a špatnou náladou.

Ticho tady neléčí: Místo tiché domácnosti ji raději rozezvučte svou oblíbenou hudbou nebo pusťte si romantickou komedii, hlavně se snažte být pozitivní.