Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hořčík nad zlato: Nedostatkem trpí každý třetí Čech

Hořčík dokáže pomoci proti únavě,křečím nebo při premenstruačním syndromu.
25. září 2013 | 06:00

Cítíte se často unavená, máte problém se soustředěním, trápí vás křeče v nohou a v noci se budíte? Za všechno možná může nedostatek hořčíku.

Hořčík neboli magnezium je životně důležitý minerál, bez kterého se naše tělo neobejde a nemůže bez něj správně fungovat. Je nepostradatelný pro správnou činnost nervového systému, svalů i srdce, a navíc pomáhá chránit organismus proti negativním jevům z okolního prostředí. Dokonce prý dokáže zmírňovat stres. Přitom nedostatkem tohoto minerálu trpí každý třetí Čech! Většinou na to upozorní až zdravotní problémy.

Tělo si o hořčík řekne

Pokud cítíte svalové napětí nebo křeče, máte problémy s usínáním a jste takzvaně bez energie, zbystřete pozornost. Podle lékařů patříme právě my Češi do rizikové skupiny, která trpí dlouhodobým nedostatkem tohoto důležitého minerálu.

Stačí do svého jídelníčku zařadit jeden banán denně a kruhy pod očima budou minulostí. Ananas vás zase zbaví vrásek.
Autor: Shutterstock.com
Rozlučte se s kávou, dejte si banán

V běžné potravě ho bohužel přijímáme jen opravdu malé množství, což je špatně. Sáhněte si do svědomí, z čeho se skládá váš běžný jídelníček? Pokud si často dopřáváte potraviny napěchované cukrem a tuky, hořčík se ve vašem těle váže ve střevech a špatně se vstřebává do krve. Velkým nepřítelem hořčíku jsou i káva a alkohol. Snažte se jíst co nejvíc ovoce a zeleniny a hodně pijte. Vhodné jsou zejména minerálky, kterými dodáte svému tělu kromě hořčíku i další potřebné minerály.

Díky výzkumům se také ukázalo, že dlouhodobý nedostatek hořčíku vede k tomu, že jste mnohem zranitelnější a náchylnější k takzvaným civilizačním chorobám, jako jsou obezita, cukrovka, infarkt nebo bo mozková mrtvice.

losos a kreveta
Autor: Profimedia.cz
7 POTRAVIN S NEJVYŠŠÍM OBSAHEM HOŘČÍKU

1. listové saláty (polníček, rukola, ledový salát…)
2. banány
3. luštěniny (čočka, fazole, hrách)
4. celozrnné pečivo
5. mořské ryby (makrela, losos, tuňák, treska, pražma…)
6. ořechy
7. minerální vody

POHLED LÉKAŘE

"Hořčík, prvek důležitý pro život všech organismů na zemi, je důležitou součástí různých enzymů a procesů v lidském těle. Celkově se ho v našem těle nachází v průměru asi 25 až 30 gramů, přes osmdesát procent je uloženo v kostech a svalech. Jeho význam pro správnou funkci těla je široký - účastní se správné funkce svalové a nervové soustavy, pomáhá zajišťovat správné složení a strukturu kostní hmoty, je důležitý pro udržení zdravých zubů, pro správnou funkci srdce a cév," říká MUDr. Pavel Turčan z centra MEDIOL Olomouc.

Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
Autor: Shutterstock.com
Následky nedostatku hořčíku

Podle MUDr. Pavla Turčana z centra MEDITOL Olomouc, má nedostatek hořčíku mnoho příznaků. "Nejčastěji se objevuje u lidí, kteří holdují kávě a alkoholu, u lidí s extrémní fyzickou zátěží, sportovců a u diabetiků. Problémy ale můžou mít i jedinci s nadměrným stresem a ženy, které dlouhou dobu užívají hormonální antikoncepci. Nízká hladina hořčíku se projeví podrážděností, náladovostí, nespavostí, sklonem ke svalovým křečím, tikům, trávicími potížemi, bušením srdce až srdeční arytmií. U žen se můžou zhoršit příznaky premenstruačního syndromu nebo mají menstruaci bolestivější. Proto je důležité dbát na jeho dostatečný a pravidelný přísun ve stravě. Z potravin se doporučují zejména semena a ořechy, mandle, fíky, jablka, grepy a čerstvá zelenina."

Kojení
Autor: Shutterstock.com
VÍTE, ŽE…

*... poměrně velké množství tohoto „životabudiče“ se nachází v mateřském mléce? Je totiž jedním ze základních stavebních kamenů pro správný růst a vývoj kojenců a batolat.

*... pokud dlouhodobě užíváte hormonální antikoncepci, máte vyšší pravděpodobnost, že začnete trpět jeho nedostatkem? Antikoncepce totiž zhoršuje vstřebávání hořčíku do krve.

*... denní příjem dospělé zdravé ženy by měl být zhruba 300 až 350 miligramů?

*... velmi vysoká koncentrace hořčíku je v mozku, který je jedním z nejaktivnějších orgánů v těle?

Hořčík
Autor: Shutterstock.com
*... mnohem lépe a rychleji než z potravin se hořčík vstřebává z vody? Pijte proto pravidelně minerální vody s jeho vyšším obsahem. Hodí se hlavně při sportu a velké fyzické námaze.

*... hořčík najdete také v kvalitní tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa?

Autor: sim