Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Začala vás bolet hlava? Poradíme, jak se bolesti zbavit

Bolest hlavy dokáže znepříjemnit celý den.
18. září 2013 | 15:40

Úporná bolest hlavy někdy přepadne každého z nás a nemusíme ani trpět migrénou nebo být nemocní. Příčiny bolesti hlavy jsou různé a hledejte je ve svém jídelníčku i životním stylu.

Primární bolest hlavy se vyskytuje sama o sobě a nezpůsobuje ji žádné onemocnění, ale většinou my sami svým špatným zacházením s tělem.

Akupresura účinně zatočí s bolestí!
Autor: profimedia.cz
První pomoc, když už hlava bolí

1. Když už vás hlava rozbolela, uděláte nejlépe, když přestanete pracovat, zavřete oči a zůstanete v klidu. Ideální přiložit si na temeno hlavy studený obklad a položit se do klidové polohy.

2. Zkuste si jemně třít oba spánky a temeno hlavy, použít k tomu můžete rozmarýnový, levandulový nebo citrusový aroma olej. Aromaterapie je při bolestech hlavy velice účinná a jemná masáž uvolní stažené svaly.

3. I když už máte hlavu jako střep, nevyhýbejte se pohybu. Neženeme vás do posilovny, mluvíme o pomalých protahovacích cvicích, které zvládnete i v kanceláři, možná je to totiž právě zablokovaná krční páteř, co způsobuje bolest.

4. Od bolesti hlavy vám může pomoci také reflexní terapie, kterou si dokážete provést úplně sami. Zkuste si například promačkat plosky nohou, právě zde jsou mnohá nervová zakončení, jejichž stlačení vám může pomoci.

Pro ty, kteří chtějí bolesti hlavy zahnat bez léků, přinášíme osvědčené tipy našich předků.
Autor: profimedia.cz
5. Pijte! Často je příčinou bolestí hlavy dehydratace organismu a dostatečný přísun tekutin může tento problém ihned zmírnit.

6. Otevřete okno. Přísun čerstvého vzduchu působí na mozek jako balzám a dodá mu novou energii.

7. Vypněte přístroje a buďte zticha. Už dávní lékaři a mastičkáři věděli, že ticho léčí a měli pravdu. Pokud se chcete zbavit palčivé bolesti hlavy, budete si muset alespoň na chvíli naordinovat naprosté ticho.

Měli jste těžkou noc? Nikdo se to nemusí dozvědět!
Autor: Shutterstock
Aby hlava příště nebolela

Pokud se chcete vyvarovat nepříjemné bolesti hlavy, měli byste dodržovat pár jednoduchých pravidel.

1. Ozdravte svůj jídelníček a vyvarujte se velkému množství sladkostí, čokolády, kávy, plísňových sýrů nebo příliš tučným jídlům, které mohou napomáhat ke vzniku migrény a bolestí hlavy. Naopak si naordinujte ovoce, zeleninu a ořechy.

2. Bolesti hlavy souvisejí například i s nedostatkem spánku a vůbec únavou. Proto je důležité dostatečně dlouho spát, odborníci doporučují alespoň 6,5 hodiny kvalitního spánku, jedině tak se vaše tělo a všechny buňky v něm dokáží plně regenerovat.

Kundalini jóga vás dostane do pohody.
Autor: profimedia.cz
3. Pohyb, ten je důležitý nejen pokud si přejete shodit nějaké to kilečko, ale také proto, že udržuje tělo v kondici, jak fyzické tak i duševní. I když se vám třeba nechce, měli byste se alespoň jednou týdně přemoci a vydat se na hodinu jógy, aerobiku nebo tance. Zkrátka dělejte to, co vás bude bavit.

4. Jděte ven! A to nejlépe každý den, protože chůze v kombinaci s čerstvým vzduchem a výhledem do zeleně udělá s vaším zdravím opravdové divy.