Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trápí vás zánět močového měchýře? Poradíme vám, jak se ho zbavit

Zánět močového měchýře a močových cest je velmi bolestivý.
9. září 2013 | 16:00

Pálí to, řeže to a nejde to. Jít na malou, když máte zánět, není nic příjemného. Co s tím?

Moč při zánětu je jiná. Nemusí v ní hned být krev, ale bývá kalná, může více či méně zapáchat. Typické je častější a bolestivé močení, později i tlak v podbřišku, někdy zvýšená teplota.

Samoléčba může zabrat, ale…

Když nejsou potíže dramatické, může si člověk pomoct i sám. Třeba vydatným pitím čisté vlažné vody, urologických čajových směsí, a také pobytem v klidu a teple. Pokud ale obtíže za dva až tři dny neodezní a naopak se zhoršují, zajděte k lékaři. Zánět močového měchýře totiž může skončit onemocněním ledvin.

Ženy jsou na tom hůř

Důvody nemoci se dost liší podle pohlaví i věku. U mužů často souvisejí se zvětšenou prostatou, u mladých s nechráněným pohlavním stykem. Ženy to mají ještě složitější. Jejich močová trubice je kratší a je blíž ke konečníku, takže záněty měchýře mívají kvůli množství bakterií v této oblasti daleko častěji. Vyvolat je ale můžou i viry, plísně a podobně.

Tanga ne!

...
Autor: Shutterstock

Ve většině případů si však potíže s močovým měchýřem a cestami způsobíme sami. Například nevhodným prádlem: špatná jsou tanga, těsné slipy, vypasované džíny, silněji parfémovaná mýdla, přehršel různých mycích gelů a podobně. Škodí i některé potraviny – pálivé koření, sůl… Tvrdí se to i o kávě a alkoholu, ale tyto vlivy se nikdy s určitostí neprokázaly. Důležitou roli hraje také oslabená imunita, prochladnutí, hormonální změny, cukrovka, stres, promiskuita... Jednou z častých příčin je i zúžená močová trubice, zvětšená prostata nebo močové kameny.

Chronické starosti

Akutní zánět sice bývá bolestivý, ale při vhodné léčbě rychle odezní. Bohužel se často vrací, i několikrát za rok. Léčba těchto opakovaných, chronických potíží je složitá, náročná a hlavně dlouhodobá. Obvykle se podávají močová chemoterapeutika, nejčastěji šest měsíců. Pacienti by také měli víc pít (zhruba dva litry vody denně), nezadržovat moč, dbát na intimní hygienu, předcházet prochlazení. Dají se použít i různé doplňky stravy nebo byliny, hlavně s dezinfekčním účinkem.

Na textu se podílel MuDr. Miloslav Šincl, lékař-urolog, specialista na močový měchýř.

Co dělat a nedělat při zánětu močového měchýře?

...
Autor: Shutterstock
Noste teplé ponožky

Lidem, kteří jsou k zánětům močáku náchylní, stačí i málo – třeba chůze po studené podlaze, nebo když si na chvilku v zimě sednou na lavičku. Vadí i to, když si po koupání v bazénu nebo v létě u vody nesundají mokré plavky a zůstanou v těch mokrých. To platí třeba i pro oblečení propocené po sportu. Nejzranitelnější jsou chodidla, kde na ploskách začíná dráha ledvin. Chce to tedy poslouchat staré a pravdivé rčení: klid a nohy v teple!

Nejezte jogurt a nepijte džus
Pro potíže s měchýřem je typické častější močení v nevlídném počasí a během noci, další příčinou je chladná strava. Tím není myšleno, že nemáte jíst studená nebo neuvařená jídla, ale syrovou listovou zeleninu, tropické ovoce a šťávy z něj. Dát si k snídani džus a jogurt z lednice není u lidí trpících problémy s močovým měchýřem dobrý nápad. A to ani přesto, že je to jinak zdravé. Naopak pomůže pít během dne převařenou velmi teplou vodu. Důležitý je dostatek spánku – hlavně si choďte lehnout nejpozději hodinu před půlnocí, kdy je spánek nejúčinnější!

...
Autor: Shutterstock
Jezte brokolici

Při akutním záchvatu rozhodně nepijte kávu (nejlepší nápoj je opravdu teplá voda), nejezte čokoládu a co nejméně solte. Když už sůl potřebujete, kupte si co nejvíc mineralizovanou, třeba himálajskou, která je běžně k dostání v supermarketech. Z potravin výborně pomáhá polévka uvařená z čerstvé brokolice, celeru a mrkve, skvělé jsou i fazole, které pomáhají čistit tělo. Vhodné jsou i mořské plody a řasy, sojové boby a jablečný ocet ředěný s vlažnou vodou. Nic nezkazíte ani přidáním pár kapek cedrového nebo bergamotového oleje do koupele – oba působí desinfekčně.

Naučte se cvik

Velký význam má cvik, který posiluje nadledvinky a ledviny. Provádíme ho vestoje nebo vleže na břiše. Nejdřív chvíli mneme ruce, abychom posílili energetické proudění v prstech a dlaních. Pak je položíme na spodní část zad, mírně se předkloníme a masírujeme, nejdřív shora dolů, pak kruhovým pohybem. Nakonec zatneme ruce v pěst a jemně klouby prstů poklepáváme několika sekund. Obě fáze opakujeme třikrát, nejlépe ráno.

Rady vám dával MUDr. Hubert Čížek, specialista na vnitřní lékařství, který se věnuje i čínské medicíně.

Autor: jan, sia