Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás v krku? Zkuste bylinky, med a zmrzlinu

  • Bolí vás po ránu v krku? Zkuste se spolehnout na přírodní medicínu našich babiček.
    4. září 2013 | 13:00

    S podzimem přicházejí nejen chladná rána, ale také bolest v krku a záněty mandlí. Než se s tímto problémem vydáte k lékaři pro nějaký ten zázračný medikament, zkuste se spolehnout na přírodní medicínu našich babiček.

  • Kloktejte proti bolesti v krku


    Kurkuma
    Autor: Shutterstock.com
    Bolest v krku dokáže zmírnit časté kloktání během celého dne. Ideální jsou k tomu bylinkové odvary a kloktadla, která krční dutinu dezinfikují.

    Octové kloktadlo

    Ocet je skvělým domácím prostředkem téměř na všechny neduhy. Namíchejte si domácí octové kloktadlo, které používejte několikrát denně a bolest v krku i chrapot rychle zmizí. Kloktadlo namíchejte z jednoho dílu octa, dílu teplé vody a lžičky medu.

    Kloktadlo z malinového čaje

    Voňavé kloktadlo si můžete připravit z listů maliníku, které zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat.

    Šalvějová pomoc

    Šalvěj je při léčbě bolesti v krku a vůbec zánětů velice účinná. 1 lžičku šalvějových lístků spařte šálkem vroucí vody a nechte 10 minut vylouhovat. Pak přidejte 1 lžičku jablečného octa a 4x denně kloktejte.

    Léčivá kurkuma

    Exoticky vonící kurkumové kloktadlo zklidní podrážděný krk a zbaví vás palčivé bolesti. Stačí, když do šálku horké vody přidáte ½ lžičky kurkumy a ½ lžičky soli. Směsí kloktejte 2x denně. Z kurkumy si můžete také připravit nápoj, a to z ½ lžičky kurkumy a 1 šálku horkého mléka.

    Životadárná voda se solí

    Jedním z nejúčinnějších kloktadel je teplá slaná voda, která dokonale dezinfikuje a zbaví váš krk bakterií i hlenů. Solný roztok si připravte z ½ lžičky soli a šálku horké vody a kloktejte jej každé 3 hodiny.

  • Léčebné nápoje


    Zázvorový čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Při bolestech v krku je důležité pít horké nápoje. Díky nim spláchnete v krku povlak bakterií usazených na tkáni, zklidníte ji a ulevíte si od bolesti.

    Medové pohlazení

    Ideálním bojovníkem proti bolestem v krku, je med, který má silné léčebné účinky. Připravte si doma nápoj, který popíjejte několikrát denně, postačí vám k tomu 1 lžíce medu, 1 lžíce jablečného octa a šálek horké vody. Všechny ingredience smíchejte a pomalu popíjejte, dokud je nápoj teplý.

    Uklidňující majoránkový čaj

    Pokud potřebujete zklidnit krk při kašli nebo úporné bolesti při polykání, uvařte si majoránkový čaj, na který budete potřebovat 1 lžičku majoránky, šálek horké vody a lžičku medu. Nechte 10 minut louhovat a ještě teplý jej vypijte.

    Křenový koktejl

    Jedná se o ruský recept, který opravdu funguje. Smíchejte 1 lžičku najemno nastrouhaného křenu, lžičku medu a špetku mletého hřebíčku a směs zalijte šálkem horké vody. Nápoj nechte 10 minut odpočinout, a co nejrychleji vypijte.

    Cibulový čaj

    Léčba cibulí byla u našich předků velice oblíbená a používali ji nejen při nachlazení, kašli a bolení v krku, ale i na další neduhy. Pokud překonáte zajímavou cibulovou chuť, pomůže cibulový čaj v léčbě i vám. Do 200 ml vroucí vody dejte nadrobno nakrájenou 1 cibuli a nechte 5 minut vařit a na 10 minut odstavte a nechte odpočinout. Nápoj sceďte a přidejte lžičku medu.

    Zázračný zázvorový čaj

    Po zázvoru většina z nás sahá jako po první pomoci, jakmile nás přepadne bolest v krku či nachlazení. Jeho dezinfekční účinky rychle pomohou s léčbou a navíc si na něm pochutnáte. Připravte si chutný zázvorový čaj se skořicí, na který budete potřebovat 4 šálky horké vody, 2 kousky čerstvého zázvory, lžičku mleté skořice a med na dochucení. Nápoj popíjejte teplý po celý den.

    Máslový čaj

    Jemný máslový čaj dokáže spláchnout bakteriální povlak v krku, ale málokdo si na něj troufne. Buďte odvážní a zkuste jej. Připravte si 250 ml černého čaje, polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promíchejte a ihned vypijte.

  • Příjemná léčba sladkostmi

    Cucavé bonbóny
    Autor: Shutterstock.com
    Řekli byste, že léčba bolesti v krku může být také příjemná? Je to tak, léčit se totiž můžete také zmrzlinou nebo cucáním bonbonů.

    Zmrzlinový lékař

    Studené zmrzliny dodají úlevu horkému bolavému krku, ale zapomeňte na smetanové mražené pokušení, k léčbě se hodí pouze tzv. vodové ovocné nanuky. Nesnažte se je lízat nebo sát, léčba musí probíhat tak, že kousky zmrzliny necháte volně rozpustit v ústech.

    Cucejte bonbóny

    Při bolestech krku si nemusíte odpírat cukrovinky, spíše naopak. Lékaři se domnívají, že cukr může s léčnou zánětů a infekcí pomoci. Navíc vyšší produkce slin během cucání bonbonů odplavuje bakterie ze sliznic, čímž dochází k jejich rychlejšímu uzdravení.

Diskuse ke článku
.