Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tipy pro dobrou paměť: Hýbejte se, dobře spěte a zahoďte cigarety

Paměť je třeba trénovat a hýčkat. Přečtěte si, jak na to.
27. srpna 2013 | 12:00

Kam jsem jen dala ty brýle? Jakže se ten člověk jmenuje? Pokud si na spoustu věcí ne a ne vzpomenout, pomůžeme vám, jak cvičit mozek, aby lépe fungoval.

Mozek je nejsložitější orgán lidského těla. Řídí veškerou naši činnost, má téměř neomezenou kapacitu pro ukládání informací. Dokáže si zapamatovat tisíce vjemů a poznatků. Jde jen o to je správně uložit a v pravou chvíli vytáhnout z paměti. Pokud ho však netrénujeme, zakrní. Zrovna tak jako všechny svaly v těle, které neposilujeme. Začněte cvičit, činky nepotřebujete!

Zásobujte se kyslíkem – choďte na čerstvý vzduch, hodně větrejte a snižte teplotu v pokoji. Stačí o jeden stupeň, než jste zvyklí, a organizmus se nabudí.

Hýbejte se – fyzická zátěž prokrvuje celé tělo, a tedy i mozek. Ten pak mnohem lépe pracuje. Najděte si pohyb, který vás bude bavit. Může to být sport nebo obyčejná rychlejší chůze. V práci se protáhněte.

Nepřejídejte se – s přecpaným žaludkem budete mnohem unavenější a mozek lenivější. Zpomalí se reakce i myšlení. Když snížíte kalorie o třetinu, zlepší se vám paměť až o 20 procent.

Dobře spěte – dopřejte si nejlépe osm hodin nerušeného spánku. Není však důležitá pouze jeho délka, ale i kvalita. Správná postel a matrace, ticho a čerstvý vzduch by měly být samozřejmostí. Máte-li možnost, zavřete si na chvíli oči i po obědě nebo během dne, když budete unavení. Pouhých pár minut dělá divy.

...
Autor: Shutterstock
Zahoďte cigarety – co se paměti týče, jsou na tom kuřáci o poznání hůř než nekuřáci. Američtí vědci zjistili, že když skončíte s kouřením, výrazně si zlepšíte krátkodobou paměť, a to až na úroveň nekuřáků.

Zásobujte se vitaminy – vhodná strava bohatá na vitaminy a minerály pomůže k správnému fungování mozkových buněk. A které jsou nejdůležitější?

  • B12 – pomáhá obnovovat nervové buňky. Jeho nedostatek může vést až k atrofii mozku. Najdete ho hlavně v rybách, vnitřnostech nebo mléčných výrobcích.
  • Hořčík – zlepšuje paměť a myšlení. Obsahuje ho zelenina, čerstvé i sušené ovoce, ryby, brambory nebo kakao.
  • Jód – pokud chybí, jsme apatičtí a hrozí deprese. Nejvíce ho mají mořské ryby nebo vnitřnosti.
  • Zinek – důležitý antioxidant. Při jeho nedostatku můžete mít psychické problémy. Doplníte ho ovesnými vločkami, vejci nebo mléčnými produkty.
  • Železo nezbytný minerál přenáší k mozkovým buňkám kyslík. Velké množství ho najdete v mase, luštěninách, žloutku, vnitřnostech…

...
Autor: Shutterstock
Hodně pijte – tekutiny prokrvují mozek, měli byste vypít až dva a půl litru denně. Vhodné jsou neperlivé minerálky nebo bylinkové čaje.

Vyhýbejte se stereotypu – rutina je zabiják paměti. Jděte domů z práce jinou cestou. Pokud jste pravák, zkuste běžné věci dělat levou rukou, cestujte a poznávejte nová místa. Jděte nakupovat bez seznamu.

Učte se – verše, cizí jazyky, slovíčka nebo třeba názvy ulic – cokoli, čím zaměstnáte mozek.

Hrajte si – luštěte křížovky, hádanky nebo kvízy. Vybírejte si logické a deskové hry, nad kterými musíte přemýšlet. Zapojte se do vědomostních soutěží. Nejen procvičíte myšlení, zdravý adrenalin vás také správně nabudí.

...
Autor: Shutterstock

Používejte vůně – spojujeme si je s různými situacemi, prostředím, ale i lidmi nebo pocity. Jakmile ucítíte známé aroma, vybaví se vám konkrétní věc.

Udělejte si pomůcky – musíte si zapamatovat přesnou větu a bojíte se, že to nezvládnete? Sestavte si z prvních slabik každého slova básničku. Text vám lehce naskočí.

Žvýkejte – ačkoli se vám to může zdát neslušné, žvýkání pomáhá. Nahání totiž krev do mozku a zlepšuje koncentraci. A to dokonce o 35 procent.

Autor: Michaela Jendruchová