Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dětem jídlo nesolte, mohou po ní ztloustnout a mít zdravotní problémy

Dávejte si pozor na to, co dáváte jíst svým dětem
6. srpna 2013 | 06:00

Sůl je pro zdraví člověka naprosto nezbytná. Naše tělo si ji ale neumí samo vytvořit, proto ji musí přijímat v potravě. Je však třeba zvolit správnou míru. Kolik soli můžeme denně zkonzumovat? Jak člověku pomáhá, a kdy naopak škodí? 

Se solením to často přeháníme
Sůl neboli chlorid sodný – naše tělo ho obsahuje asi 250 g, největší koncentrace je v kostech, krvi a zubech. Denně nám stačí přijmout méně než 0,5 g sodíku, což je asi 5 – 7 g soli, tedy asi jednu čajovou lžičku, v níž je zahrnuté nejen množství, kterým potraviny přisolujeme, ale i sůl obsažená v hotových potravinách.

Průměrný příjem se ve skutečnosti pohybuje kolem 2 – 6 g sodíku, tedy 10 – 15 g soli. Zvýšené množství má své odůvodnění jen v období větších ztrát, například když se víc potíme, během menstruace, průjmu a nevolnosti.

Většina je z potravin
Hodně lidí si jídlo vůbec nepřisoluje. Dělají většinou dobře, i když konkrétně tohle omezování není až tak podstatné. Proč? Protože celých 75 procent soli totiž konzumujeme už ve zpracovaných potravinách. Důležitější je snížení obsahu soli, respektive sodíku, při samotné technologické úpravě potravin a sledování obsahu soli na obalech výrobků, které nakupujeme.

Jak sůl škodí?
Spotřeba soli se oproti minulosti výrazně zvýšila. Například ve srovnání s minulým stoletím až dvacetinásobně. Podle mnoha odborníků by snížení konzumace soli omezilo úmrtnost přibližně o 10 procent.

* Zvyšuje krevní tlak, a to poměrně hodně, ten zase hraje jednu z hlavních úloh při vzniku infarktu.
* Její nadbytek zatěžuje organismus sodíkem, který na sebe váže vodu a zadržuje ji v těle.
* Poškozuje ledviny a zabraňuje vylučování odpadových látek a moči z těla.
* Zhoršuje příznaky revmatu, ekzémů a jiných kožních onemocnění.
* Způsobuje otoky, zácpu, únavu a nespavost.
* Lidé, kteří hodně solí, rychleji tloustnou.

Dětem jídlo nesolte
Kojenci a malé děti by měli jíst jídlo bez soli. Větší množství jejich ledviny nedokážou zpracovat. Pro batolata je doporučované množství 2 g denně, pro předškoláky 3 g, sedmi až desetileté děti by neměly konzumovat více než 5 g, doporučované množství pro starší dítě je do 6 g soli.

Je mořská sůl zdravější?
Obsahuje jod důležitý pro funkci štítné žlázy, dále brom, který má zase dobrý účinek na nervový systém, i sodík a draslík, podporující soustředění a přemýšlení. Ale to, že prospívá zdraví více než kamenná sůl, je jen MÝTUS. Není pravda, že obsahuje víc minerálních látek. Liší se svým původem. Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a kamenná zase z podzemních štol, sedimentací v oblastech kdysi pokrytých slanou mořskou vodou. Jedinou její výhodou je, že se rozpouští rychleji než krystalky kamenné soli, a proto vyvolává dojem, že je slanější – tím se zmenšuje její spotřeba.

Autor: Silvie Risová