Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Máte nafouklé břicho? Pomůže jogurt nebo mango

Nenechte si kazit léto nafouklým bříškem.
2. srpna 2013 | 08:00

Léto dává spoustu prostoru k přejídání a kombinování různých potravin. Tuhle si dáte u vody zmrzlinu a párek v rohlíku, pak na zahradní párty neodejdete od grilu a aby toho nebylo málo, večer slupnete ještě nějaké ty dobroty k vínu. Vaše chuťové buňky si sice lebedí, ale vaše zažívání vám vděčné nebude. Výsledek se dostaví rychle, břicho nafouklé jako balón.

Nevhodná strava, ale také její špatné rozmělnění v ústech a časté kombinace sladkých, slaných a kořeněných jídel nebo nedostatečný přísun tekutin, způsobuje nadbytečné množství plynů. Právě velké množství plynů může za nafouklé břicho a křeče.

Jak nadýmání předejít

Mango
Autor: Shutterstock.com
Dejte si draslík
Tento minerál obsažený například v banánech, mangu, špenátu nebo rajčatech a chřestu, napomáhá regulaci tekutin v organismu a tím zabraňuje nadýmání.

Pozor na vzduch
Ne, neznamená to, že nemáte dýchat, ale spíš, že při jídle nemáte mluvit a jíst pomalu. Pokud totiž zároveň žvýkáte a mluvíte, dostáváte do sebe společně s potravou také velké množství vzduchu a právě to může také způsobit nadýmání. Vyvarovat byste se měli také pití nápojů brčkem, i to totiž dostává příliš vzduchu do vašeho břicha.

Mohou za to sacharidy
Cukry způsobují ve střevech kvašení, při kterém zase vznikají plyny. Proto se vyvarujte příliš sladkým jídlům, bublinkovým limonádám a omezit byste měli, alespoň ve večerních hodinách, také těstoviny a pečivo.

Jogurt
Autor: Shutterstock.com
Probiotika jako prevence
Jako prevence proti nadýmání působí probatické kultury, které jsou obsaženy v některých mléčných výrobcích nebo potravinových doplňcích.

Omezte sodík
Velké množství soli přispívá k pocitu nafouklého břicha a k plynatosti.  Proto si dejte pozor na konzervované potraviny a pokrmy, které obsahují více, jak 500 mg sodíku.

Jaká je pomoc při nadýmání

Pijte dostatečné množství vody
Nejen ve chvíli, kdy vás začne bolet břicho, ale vlastně pořád, byste měli pít dostatečné množství neperlivé neochucené vody, popřípadě bylinných čajů. Ideální v letním horku bude například ledový mátový čaj, který ale neslaďte.

Hýbejte se
Jakmile se vám nafoukne břicho, přestaňte sedět a ještě si jej více mačkat, a místo toho se jděte projít. Pohyb rozproudí činnost střev a rychleji vás zbaví plynatosti.

Masáž břicha
Stejně jako se masáž provádí malým dětem, pomůže od bolesti i vám. Jemnými krouživými pohyby ve směru chodu hodinových ručiček si přejíždějte po břiše. Uvidíte, že se vám uleví.