Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zelený zázrak: Hrášek je doslova vitamínová bomba

Hrášek je plný vitamínů, vlákniny a bílkovin.
25. července 2013 | 06:00

Sezóna zeleného hrášku je v plném proudu. Tahle letní pochoutka je nejen dobrá, ale hlavně velice zdravá.

Hrášek je zdraví prospěšný každému, bez ohledu na věk a pohlaví. Ve svém jídelníčku by jej měli mít sportovci a aktivní lidé, děti a neméně také nastávající maminky. Své nezastupitelné místo má v jídelníčku vegetariánů, kterým obsahem bílkovin nahrazuje maso.

Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20% denní dávky vitamínu C, 10% β-karotenu a 8% denní dávky železa. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin nebo draslíku. Ideální je dát si hrášek k odpolední svačince, dokáže vám totiž vrátit soustředěnost, dodá energii a vy se zbavíte odpolední únavy.

Zelený hrášek
Autor: Shutterstock.com
Vitamín C: Zvyšuje odolnost proti infekcím

β-karoten: Je rostlinná forma vitamínu A, který působí v těle jako antioxidant, chrání kůži před poškozením nadměrným sluněním, nebo jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Železo: Je důležité pro dostatečné okysličování orgánů a správnou cirkulaci krve.

Draslík: Má na starosti srdeční funkci a může také snižovat krevní tlak.

Vláknina: Snižuje cholesterol a má na starosti nejen správné fungování střev, ale také působí jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Co s hráškem…

Hrášek nemusíte jíst jen tak z lusku, připravte si z něj několik lahodných a rychlých pokrmů.

Zelený hrášek
Autor: Shutterstock.com
Hráškový humus
Rozmixujte v mixéru stejný poměr zeleného hrášku a cizrny, přidejte sezamovou pastu, česnek, petrželku a citrónovou šťávu s olivovým olejem. Dochuťte solí a podávejte s bílou bagetkou nebo pita chlebem.

Letní zelený salát
Povařte hrášek ve vodě asi 2 minutky, sceďte a nechte vychladnout. Přidejte nasekanou čerstvou mátu, pažitku a dresing z citrónové šťávy a olivového oleje. Posypat můžete strouhaným kozím sýrem.

Hrášková snídaně
Jako snídaně bude skvělá hrášková frittata s mátou. Připravíte si jí jednoduše ze 6ti vajec, jarní cibulky pokrájené na drobno, nasekaných mátových lístků, 250 g hrášku, kozího sýra a olivového oleje. Na rozpálenou pánev s olivovým olejem hoďte cibulku nakrájenou na drobno, hrášek a posekané mátové lístky. Rozšlehejte vejce, dochuťte je solí a přilijte do pánve k zelenině. Nechte asi 6 minut smažit, sejměte z plamene, posypte kozím sýrem a dejte zapéct do trouby na 10 minut.