Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Víte o menstruaci vše, co potřebujete?

Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
22. července 2013 | 06:34


Je součástí našeho života asi tak od 12ti let a přesto o ní kolikrát nevíme úplně všechno. Proste ji bereme jako nutné zlo, jako něco, co nás obtěžuje, ty šťastnější pomalu ani neví, že ji mají….Ale běda, když se někdy nedostaví. Řeč je o menstruaci.

Zajímavosti

- Během periody, ať už nám připadá jakkoliv silná, nemůžeme vykrvácet. Ač se to nezdá, ztratíme kolem 12 lžiček krve.

- Menstruační tampóny byly používány už ve starém Egyptě a Římě. Tehdy si je ženy vyráběly z vlny. Tampóny v podobě, v jaké je známe dnes, jsou na trhu od roku 1936.

- Mezi 12-50 rokem spotřebuje každá žena průměrně 9 000 kusů tampónů a vložek.

Endometrióza je velkým strašákem všech žen
Autor: Profimedia.cz
Jak to chodí s menstruačním cyklem

1. Etapa: Cyklus začíná dnem, kdy začne krvácení. Třetí den se začíná zvyšovat hladina estrogenu a díky tomu tělo vyrábí více kolagenu, takže na sobě můžete pozorovat, jak se vám vypíná pleť a máte lesklejší vlasy. První menstruační etapa trvá asi 5 dní.

Střevní potíže vždy znamenají nepříjemnou komplikaci
Autor: profimedia.cz
2. Etapa: Druhá fáze menstruačního cyklu trvá od 6 do 11 dne.Od osmého dne cyklu bývá hladina estrogenu v těle nejvyšší, zrychluje se metabolismus a tak si připadáme mnohem přitažlivější a štíhlejší než kdy jindy. V tomto týdnu se také obnovuje děložní sliznice a dozrává vajíčko. Navíc se v těle vytváří hlen, který usnadňuje ovulaci a také oplodnění.

3. Etapa: Ve třetí etapě, která trvá pouhé dva dny. Zralé vajíčko se utrhne a to spouští samotnou ovulaci. Během své cesty vejcovody může být oplodněno. Tato oplodňovací fáze trvá podle vědců jen asi 12-2 hodin. Poté vajíčko ihned zanikne.

4. Etapa: Tato fáze cyklu je nejdelší, trvá v průměru 13 dní a jde o premenstruační fázi. Hladina estrogenu v těle klesá a stoupá hladina progestronu, který může za růst děložní sliznice a tělo se začíná chovat, jako by bylo v jiném stavu. Pokud není vajíčko oplodněno, hladina progestronu opět klesá a dochází ke zmenšení sliznice a krevních cév. Poté nastává zase první fáze menstruačního cyklu.