Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neuvěřitelně zodpovědné Češky: 1,28 milionu jich užívá antikoncepci

Možností, jak se chránit proti neplánovanému těhotenství je několik. Stačí si vybrat tu, která nám nejvíce vyhovuje!
16. července 2013 | 12:00

České ženy jsou zodpovědné a své těhotenství a rodinu pečlivě plánují. Statistiky ukazují, že hormonální a nitroděložní antikoncepci užívá 1,28 milionu žen v plodném věku mezi 15 a 49 lety.

Nejuvědomělejší jsou podle zdravotnických statistik ženy v Olomouckém kraji, z nichž užívá antikoncepci celých 61%, na druhém místě se umístila Praha s 59,7% a naopak krajem, kde se antikoncepce užívá nejméně je Karlovarský se 41,5%.

Způsoby ochtany proti početí jsou různé, většina z nás alke sází na pilulky.
Autor: shuterstock.com
Nejoblíbenější je hormonální antikoncepce

Celých 86,6 % žen spoléhá na užívání hormonální antikoncepce a tedy i na to, že nejsou zapomětlivé a vezmou si každý den prášek.  Dáno je to možná tím, že při této formě antikoncepce je možné si menstruační cyklus sem tam regulovat a tím si třeba ušetřit problémy na dovolené.

V dnešní době si ženy mohou vybrat z více jak 25 druhů tabletek, zatímco v roce 1990 byly na výběr pouze 3. Ovšem do té doby se ženy museli spoléhat na výpočet plodných dní, kondomy nebo zaručené lidové recepty, jako je výluh z bobřích varlat zavedený do pochvy před souloží.

Zbývajících 13,4 % uživatelek zvolilo nitroděložní antikoncepci, která má tu výhodu, že se o ní několik let nemusíte téměř zajímat.

Gynekologa vybírejte důkladně, musíte k němu mít absolutní důvěru
Autor: profimedia.cz
Staráme se o sebe

Přestože lékaře mnohé ženy vyhledávají až v krajních situacích, co se týká gynekologických problémů, jsme disciplinované. V loňském roce bylo ke gynekologické péči registrováno celkem 4,416 milionu žen, jež si lékaři „rozebrali“ po průměrně 2 800 pacientkách a provedli více jak 6 299 vyšetření za rok. Přitom průměrně byla každá žena za rok u svého lékaře téměř 3x.
Za rok 2012 bylo provedeno 9,6 milionu ambulantních gynekologických zákroků a 181 900 operací. Nejvíce zákroků bylo provedeno v Praze, Libereckém a Karlovarském kraji, nejméně pak lékaři operovali v kraji Olomouckém. Bohužel během gynekologických operací zemřelo v loňském roce 32 žen.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Spoustu narozených dětí

Porodů bylo v loňském roce 108 300. Nejvíce dětí se narodilo v Praze, kde připadá na tisícovku žen 60,5 porodů. Druhým nejplodnějším krajem se stal Jihlavský se 45,2 porody na tisícovku žena a nejméně dětí se narodilo v kraji Karlovarském. V souvislosti s potratem, porodem nebo v období šestinedělí bohužel v ČR zemřely tři ženy.

Autor: ČTK, miu