Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 překvapujících faktů o kávě

Nedáte na kávu dopustit? Děláte dobře.
7. července 2013 | 06:00

Jste milovnicí kávy? Vzbouzíte se každé ráno s touhou po šálku tohoto nezaměnitelně aromatického nápoje, i když jste slyšela mnoho o jejích negativních účincích na zdraví? Pokud ano, rozhodně pokračujte ve čtení…

Káva nás dokáže po ránu nastartovat, dodat energii a pomoci se nám lépe soustředit. Znáte ale i další její úžasné benefity, které našemu tělu přináší?

Preventivně proti nemocím

Studie provedená na Harvardu prokázala, že 1-3 šálky kávy denně ke zdraví opravdu přispívají -  zmenšují riziko onemocnění cukrovkou, Parkinsonovou chorobou a rakovinou tlustého střeva. Dále bylo dokázáno, že ženy, které pijí 4 a více šálků denně, mají o 40 % menší riziko rakoviny prsu!

Zlepší výkony při cvičení

Před každým cvičením, ať už doma či v tělocvičně, si s chutí můžete dát šálek kávy. Uvolní ve vašem těle endorfiny, které zlepší vaši náladu a dodají vám potřebu se pohybovat, čímž zdokonalí váš výkon na maximum§

ss
Autor: profimedia.cz
Kouzelné antioxidanty

Jeden šálek kávy obsahuje více než 1000 antioxidantů, které našemu tělu prospívají v mnoha směrech – například mohou zmírnit zánět způsobený artritidou, zbavují organismus toxinů a v neposlední řadě neutralizují volné radikály, jejichž nadbytek by mohl vést k přibírání na váze. Čím více antioxidantů tělo obsahuje, tím lépe se pak cítíte a i vypadáte!

Prodlužuje život

Průzkumy ukazují, že ti, co si kávu dopřávají častěji, žijí déle. Příčina sice není úplně jasná, ale vědci fakt připisují právě nepostradatelným antioxidantům, které káva obsahuje!

Budete chytřejší

Nejenže vás káva udrží bdělou, může vám také zvýšit inteligenci! Kofein je hlavní složkou kávy a je to nejčastěji užívaná psychoaktivní látka na světě. Podporuje aktivitu mozku a tím způsobuje uvolňování neurotramsmiterů (látky, které slouží k přenášení vzruchů). To pak přirozeně vede k lepší koncentraci a činnosti mozku! Pravidelná konzumace kávy vám také může pomoci se dostat přes psychické potíže, zlepšuje myšlení a schopnost řešit problémy!

Zatočte s nevzhlednými "pneumatikami"
Autor: Profimedia.cz
Svědčí játrům

Je dokázáno, že kofein stimuluje činnost jater a snižuje riziko cirhózy, rakoviny jater či dokonce jejich selhání. Těmito výhodami se však může pyšnit pouze káva – na jiné nápoje, které obsahují kofein, se toto nevztahuje.

Proti dně

Dna je velmi bolestivé onemocnění, které může ohrozit kohokoli z nás a v jakémkoli věku. Postihuje klouby a výsledkem je neschopnost pohybu. Konzumace kávy může zredukovat bolest a zmírnit příznaky nemoci. Díky ní lze této nemoci i předejít – je to znovu díky antioxidantům, které snižují inzulín v těle. To pak vede rovněž k poklesu hladiny kyseliny močové, která je dny příčinou.

Autor: luh