Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když sex bolí, pomůže masturbace!

Je pro vás sex spíše utrpením než potěšením? Bolestivý sex může mít hodně příčin, od stresu až po pohlavní nemoci.
26. června 2013 | 07:00

Znáte to, máte s partnerem konečně čas pro sebe, navodíte příjemnou atmosféru a těšíte se na parádní sex. Jenže ouha, jakmile do vás partner pronikne, ucítíte bolest a je po vzrušení.

Bolest při pohlavním styku může mít různé příčiny, od nedostatečného zvlhčení až po pohlavní choroby.

Suchopár ve vagíně

Zvlhnutí je jako mužská erekce, pokud není žena dostatečně vlhká, není ještě čas na soulož. Některé ženy mají to štěstí, že zvlhnou téměř okamžitě, jakmile se jich partner dotkne, jiným to trvá trochu déle, ale k tomu přeci slouží milostná předehra.  Někdy ale ani ta nepomůže a vagína zůstává suchá jako poušť.  Zvlhnutí závisí na několika faktorech, jedním z nich je psychika a ovlivňuje jej stres nebo to, jak se dokáže žena odpoutat od povinností a uvolnit se.  Druhým faktorem je tělesná kondice, kterou ovlivňuje zdravotní stav nebo hladina estrogenu v těle (problémy nastávají například po porodu nebo po operacích či užívání některých léků). Pokud se vám nedaří dostatečně se zvlhčit, nezoufejte a zkuste se víc uvolnit, změňte polohu a přizvěte si na pomoc lubrikační gel.

Mykóza je pro mnohé ženy vážným problémem a překážkou v milostných hrátkách
Autor: profimedia.cz
Nemoc zvaná vaginismus

Vaginismus se projevuje křečovitým stažením poševního svalstva, které brání proniknutí penisu. Jedná se o psychickou poruchu, která vzniká například strachem z pohlavního styku, otěhotnění, příčinou může být krize v partnerském vztahu, a nebo odporem k sexuálnímu partnerovi. Problém může přetrvávat po celý život, nebo je reakcí jen na určitého partnera, ale nebojte se, dá se léčit.

Tento problém sami nevyléčíte, a tak je dobré navštívit gynekologa nebo sexuologa, kteří navrhnou vhodnou terapii. Při vaginismu se také doporučuje cvičit vaginální svaly, relaxovat a také masturbovat. Při sebeuspokojování dokáže žena uvolnit poševní svalstvo a pomaloučku se zbavovat svého strachu. Až je žena schopna sebeuspokojit se, měla by přizvat partnera. Ideální je začít jemnými doteky prstů nebo orálním sexem a až jakákoli bolest odezní, je na čase vyzkoušet opravdový styk

Jak sexy překvapit partnera?
Autor: Shutterstock.com
Kvasinková infekce

Sex byl vždycky skvělý a teď najednou bolí jako čert? Příčinou může být vaginální mykóza, která v létě postihuje velké množství žen. Při kvasinkových infekcích je sliznice pochvy zarudlá a nateklá, můžete pozorovat bílý hrudkovitý výtok nebo svědí. Při těchto obtížích je nutné navštívit gynekologa, nasadit léčbu antibiotiky a také zahájit sexuální půst.

Alergická reakce

Pálení při pohlavním styku může mít příčinu v alergické reakci, která je způsobena například lubrikačním gelem, složením kondomů, ale také použitím parfémovaného toaletního papíru nebo sprchového gelu. V takovém případě zkuste vyměnit intimní kosmetiku a začít používat produkty pro citlivou pokožku nebo antialergenní přípravky. Pokud reakce přetrvává, navštivte lékaře a zjistěte co nejdříve, co za tím vězí.

Autor: 
Bolestivé nebezpečí

Bolestivými a nepříjemnými pocity při souloži se mohou projevovat také cysty, myomy nebo tumory, které je zapotřebí odstranit chirurgicky. Proto se neostýchejte a trvá-li bolestivost více jak dva týdny, navštivte svého gynekologa.

Pohlavní choroby někdy bolí

Cítíte bolest nejen v pochvě, ale také v podbřišku? Často je to znakem pohlavní nemoci, jako jsou chlamydie, opar nebo bradavičky. Pozorujete-li nejen bolest, ale také změny na vagíně, okamžitě přestaňte zkoušet pohlavní styk a zajděte na gynekologii, kde vám naordinují léčbu a také dočasný celibát.