Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nehazardujte se zrakem: Z kontaktních čoček můžete oslepnout

Kontaktní čočky jsou vhodné při dalekozrakosti i krátkozrakosti. Jejich nošení má ale svá striktní pravidla
11. června 2013 | 07:00

Snad každý, kdo nosí brýle, už si vyzkoušel i nošení kontaktních čoček. Někdo je používá jen při výjimečných příležitostech, jiný je nosí denně. Jejich zdravotní rizika bychom ale měli znát všichni.

Jen málo z nás může říci, že opravdu dodržuje všechny zásady bezpečného nošení kontaktních čoček, a přitom je jejich porušování opravdovým hazardem se zdravím.

Nevynechávejte lékaře

Než vůbec začnete nosit kontaktní čočky, je zapotřebí navštívit očního lékaře, který vám oči vyšetří a doporučí nejvhodnější typ kontaktních čoček. Na další kontroly byste pak měli chodit pravidelně každého půl roku, a to i v případě, že nepociťujete žádné obtíže.

kontaktní čočky!
Autor: Blesk.cz
Hygiena na prvním místě

Nejeden oční problém je způsoben nedostatečnou hygienou. Právě na ni bychom měli při nošení kontaktních čoček dbát především.

1. Čočky si nasazujte i vyndávejte pouze čistě umytýma rukama.

2. Roztok, do kterého čočky ukládáme, musí být pokaždé čistý, tedy nový. Nešetřete a pokaždé když si čočky nandáte, vylijte roztok z pouzdra, popřípadě jej roztokem vypláchněte a novou dávku do něj nalijte až ve chvíli, kdy si čočky z očí vyndáte. Předejdete tak riziku infekce, kterou byste si mohli zanést do oka.

3. Vodu nechte stranou. K omývání pouzdra i čoček samotných nikdy nepoužívejte obyčejnou ani pitnou vodu, ale pouze roztok k tomu určený.  V obyčejné vodě se totiž může nacházet mikroskopický prvok s názvem akanteméba, který může způsobit zánět rohovky. Tato onemocnění je vleklé, bolestivé a může dokonce skončit transplantací oční rohovky.

4. Nedělte se s ostatními nositeli kontaktních čoček ani o roztok ani o pouzdro na čočky. Půjčováním pomůcek byste si mohli přenést případné infekce.

5. Pokud máte nějaký oční problém, okamžitě zahoďte čočky, pouzdro i roztok a nové začněte používat až tehdy, jste-li úplně vyléčeni.

Kontaktní čočky
Autor: foto Ciba Vision
Nešetřete na sobě a nepřenášejte čočky

Pořekadlo „Kdo šetří, má za tři“, rozhodně neplatí, co se týká kontaktních čoček. Přenášení vám možná ušetří nějakou tu kačku do prasátka, ale vleklé zdravotní problémy, které si můžete přivodit, vás připraví o mnohem víc. A to nejen o peníze, ale také o zrak. 

Kontaktní čočky mají speciální povrch, který odolává usazeninám, ale jen po určitou dobu. Po uplynutí jejich životnosti je ochrana proti usazeninám v podobě bílkovinné a tukové vrstvy minimální a tato vrstvička, ač není okem viditelná, může zhoršovat viditelnost i okysličování rohovky a přivodit nepohodlí a pálení očí. Díky nedostatečnému okysličování oka, dochází k rozšiřování a následnému popraskání cévek. Tento proces může být navíc nevratný. Pokud čočky nevyměníte dlouho, může se navíc vrstva usazenin stát pro oko toxickou. Přivodit si tak můžete záněty i alergie. Dalším rizikem jsou čočky poškrábané nebo dokonce natržené, které mohou oko poškodit mechanicky.

Do bazénu jen s jednodenními čočkami a plaveckými brýlemi

V létě, kdy se koupeme v bazénech nebo v moři, jsou kontaktní čočky ideálním parťákem. Jenže právě v tuto dobu hrozí mnohem větší riziko infekcí. Pokud se chystáte do vody, pak si na to pořiďte pouze jednodenní čočky a ještě si oči chraňte plaveckými brýlemi. Čočky tak po koupání nebudete muset složitě dezinfikovat a snížíte tím riziko infekce očí.  Čočky byste si navíc ihned po koupeli měli vyjmout a oči nechat chvíli „dýchat“ v brýlích.

Pohled do očí může říct mnohé, nejen to, že jste zamilovaní...
Autor: profimedia.cz
Na noc raději ne

Přestože jsou některé kontaktní čočky určené k nošení i přes noc, je u nich až 5x větší riziko zdravotních problémů, než u denních čoček. V těch byste naopak rozhodně spát neměli.

Do podrážděných očí si čočky nedávejte

Máte-li oči zarudlé, pálí vás nebo cítíte, že vás v nich něco škrábe, vydejte se ven raději v brýlích a čočky si nenasazujte. Pokud máte nějaký zdravotní problém, počkejte s kontaktními čočkami až po úplném vyléčení. Nejlépe se zeptejte svého očního lékaře, zda už je jejich nošení bezpečné.