Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víte, co by vaše děti měly svačit? Poradíme vám!

Děti se nám pochlubily, co nosí k svačině a jak se učí, co je zdravé jíst.
10. června 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

Mnoho dětí chodí do škol s nesprávnou a především nezdravou svačinou připravenou od rodičů. Rama se snaží děti i rodiče mimo jiné naučit, co by děti měly svačit, aby jejich strava byla vyvážená. Každý den na stránce www.rostemeschuti.cz/jidelnicek recept na takovou svačinu najdete. Zároveň program umožňuje vyřadit potraviny, které vaše dítě nejí a i zohledňuje, zda vaše dítě ten den čeká nějaká fyzická aktivita či nikoli a dle toho vám svačinu nakombinuje.

Jelikož pro správný růst a vývoj dětí je mimo zdravého jídla důležité i prostředí, ve kterém vyrůstají. A jelikož děti velkou část dne tráví ve škole či školce, přišla Rama s projektem „s chutí pomáhejme školám i dětem růst“, v rámci nějž se díky sbírání účtenek za Ramu mohly tyto instituce zapojit do edukativní soutěže, při které mohou získat 200.000,- Kč na nákup vybavení, či modernizaci.

Zajeli jsme se podívat do ZŠ v Chrášťanech u Kněževse a do mateřské školky v Kostelci nad Černými lesy. Obě instituce jsou v soutěži aktivně zapojeny, tak nás zajímalo, zda děti v této škole a školce ví, co je vhodné svačit a čemu by se měly vyvarovat.

 

Ve školce nás mile překvapili pohoštěním v podobě zdravé svačinky.
Autor: Markéta Vodičková

Jaké bylo naše překvapení, když nás děti ze školky přivítaly milým pohoštěním v podobě zdravé svačinky. Chlebíčky s pomazánkou vyrobenou z tvarohu a Ramy ozdobené zeleninou chutnaly nejen nám, ale i na dětech bylo vidět, že si na zdravé svačince pochutnaly.

Když jsme se jich ptali, co rády svačí, většina z nich odpověděla, že namazané pečivo se šunkou, sýrem a nějakou zeleninu či ovoce. Pouze pár dětí se nám přiznalo, že rádo svačí sladkosti, ale ví, že je to nezdravé.

I na ZŠ v Kostelci většina dětí testem svačinek prošla. Skoro všechny děti, které nám ukázaly svačiny připravené od rodičů z domova, měly obložené pečivo se šunkou a sýrem nebo jogurt a ovoce nebo zeleninu. Pouze pár výjimek svačilo sušenky a i tak se děti dušovaly, že je to naprosto ojediněle a že ví, že to není zdravé.

O tom, jak se děti formou hry učí, co je vhodné jíst a co méně, k čemu jsou dobré jednotlivé vitamíny a mnoho dalšího, vám poodhalíme v příštím článku o projektu.

Více informací o celé soutěži naleznete na www.rostemeschuti.cz