Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dnes je den bez tabáku, tyhle celebrity ale pořád hulí jako fabriky

31. května 2013 | 06:00

Poslední květnový den je ve znamení Světového dne bez tabáku. Kouření je totiž celosvětově jednou z nejvýznamnějších příčin úmrtí. Tyhle celebrity ale zřejmě ani dnes svojí cigaretku neoželí.

Cigareta je symbolem rebelství i svůdnosti a elegance. Neodmyslitelně patřila k prvorepublikovým elegánům i dámám v luxusních toaletách, jako rekvizitu ji požívala božská Marilyn Monroe i Sharon Stone ve filmu Základní instinkt. Jakmile potřebují filmaři vyhrotit erotické dusno, přicházejí na filmové plátno s detailním záběrem ženských rtů s rudou rtěnkou a zapálenou cigaretou. Dnešní trend zdravého životního stylu ale cigaretám moc nepřeje, a to je dobře.

Jedna z nejznámějších scén z filmu Základní instinkt
Autor: Profimedia.cz
Zkuste s kouřením přestat

A právě proto, že sexy můžete být i bez cigarety, je tu Světový den bez tabáku. Ten byl poprvé vyhlášen v roce 1987 a jeho účelem je zdůraznit škodlivost tabákových výrobků. V České republice se k pravidelnému kouření cigaret hlásí více jak dva miliony lidí a více jak polovina z nich přiznává, že by se svým zlozvykem ráda skoncovala. Odvykání kouření ale není nic jednoduchého, zvláště pro ty, kteří kouří dlouho a nespokojí se jen s jednou krabičkou denně. Pokud jste si i vy rozhodli přestat s kouřením, určitě se dnes zastavte mezi 9 a 18 hodinou v infostánku Ex-kuřáci, který je umístěn v Praze na I.P.Pavlova. Vyškolení pracovníci vám poradí jak s kouřením seknout a vydržet to, změří vám množství škodlivého oxidu uhličitého v dechu a nebo se můžete přihlásit do internetového programu odvykání kouření. Na místě bude také petice podporující zákaz kouření v restauracích.

Vášeň pro kouření měla zpěvačka už kdysi, holduje převážně marihuaně
Autor: profimedia.cz
A jak to mají s kouřením celebrity?

Některé už cigaretku odhodily, jiné si bez ní život představit nedokáží.

Jestli je někdo přesvědčen, že mu cigareta sluší, pak je to zpěvačka Rihanna. Ta zásobuje své fanoušky na Twitteru nejedním snímkem s hořící cigaretou a ve svůdných pózách.

Její nehynoucí vášní jsou cigarety, kterými nahrazuje jídlo
Autor: profimedia.cz
I herečka Melanie Griffith, manželka herce Antonia Banderase, propadla kouzlu cigaret a ne a ne se jej zbavit.

Kuřáckého zlozvyku se nedokáže zbavit ani někdejší dětská herecká hvězda Macaulay Culkin, který svou zašedlou vychrtlou postavou sám jednu cigaretu dost připomíná.

Do kuřácké partičky patří i topmodelka Kate Moss, která si se svými zlozvyky zkrátka nedá pokoj.

Jiří Bartoška představil nejen novinky z festivalu, ale novou image s vousy
Autor: Jiří Hadač
Mezi zaryté kuřáky, které si snad bez oblaka dýmu ani představit nedovedeme, je herec a prezident Filmového Festivalu v Karlových Varech, Jiří Bartoška.

Milovnicí kuřiva, která dýmající cigaretu neodložila ani ve svůj svatební den, je modelka a hlavně rebelka, Agáta Prachařová.