Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

7 věcí, které o vás může prozradit stav vašich nehtů

Vaše nehty vám mohou prozradit mnoho o vašem zdraví.
27. května 2013 | 10:30

Upravené nehty jsou v dnešní době samozřejmostí.  Dokonalá manikúra, barevné laky a gelové nehty vypadají skvěle, ale často díky tomu přehlížíme nebo zakrýváme problémy. Nehty mohou být odrazem našeho zdraví, proto je dobré se na ně občas zaměřit.

Bledé nehty

Pokud máte nehty bílé tak, že nepoznáte  kde končí nehtové lůžko, může to mít hned několik příčin. Jednou z nich je nedostatek železa, což vede k nedostatečnému okysličování krve a tím dochází k blednutí kůže a tkání. Proto byste měli do svého jídelníčku zařadit listovou zeleninu, fazole nebo červené maso. Bledé nehty ale mohou mít i závažnější příčinu, například začínající diabetes nebo onemocnění jater. Vyhýbejte se proto konzumaci rafinovaných cukrů a sacharidů, naopak zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny a zeleniny.

Zažloutlé nehty

Zažloutlé nehty rozhodně nejsou žádnou ozdobou, jenže nemusí to být jen nepříjemný kosmetický problém, může se za tím skrývat infekce nehtového lůžka.

O ruce je třeba se starat
Autor: shuterstock.com
Tmavé linky na nehtu

Často ignorujeme vzhled nehtů a pokud se nám nelíbí, prostě si je nalakujeme. Jestliže se vám ale objeví na nehtech tmavé čáry a skvrny na nehtovém lůžku, nezahrávejte si a raději se běžte poradit s lékařem. Jedním z důvodů ztmavnutí nehtů totiž může být kožní melanom. Jeho včasné rozpoznání a léčba hraje velkou roli, a tak nic nepodceňujte.

Prasklinky na nehtech

Malé prasklinky a důlky v nehtech jsou často spojeny s onemocněním lupénkou, ale také mohou značit mechanické poškození nebo výrůstky v nehtovém lůžku, které brání správnému růstu nehtu.

Křehké nehty

Příliš křehké nehty, jakoby byly z papíru, mohou být způsobeny onemocněním štítné žlázy, která v těle reguluje látkovou výměnu. Právě její špatná funkce má za následek vypadávání vlasů, lámání nehtů a jejich pomalý růst.

Bílé linky na nehtech

Nehty, na kterých se objevují bílé svislé linky mohou naznačit, že něco není v pořádku s vašimi ledvinami a játry. Jednou z příčin může být také nedostatek bílkovin, proto do svého jídelníčku zařaďte mléčné výrobky, vejce a také rybí a kuřecí maso.

Promodralé nehty

Promodralé nehty jsou známkou špatného krevního oběhu a nedostatečného okysličování rukou. Způsobeno to může být onemocněním dýchacích cest, cévním onemocněním nebo poruchou krevního oběhu.