Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přejedli jste se? Pomohou bylinky a pohyb

Přejedli jste se? Máme rady, jak vám lépe vytráví
19. května 2013 | 07:00

Čeká vás vydatný nedělní oběd, nějaký ten dortík a káva u příbuzných nebo večerní grilování s přáteli? Spousta dobrot a kombinace sladkých, slaných a tučných jídel vám může v žaludku nadělat pěknou paseku.

Během týdne zobete jídlo jako vrabeček, ale jakmile přijde víkend pustíte se do nezřízené žranice? Jakékoli vybočení z vašeho stravovacího normálu, ať už se jedná o množství jídla nebo jeho kvalitu, s sebou nese zažívací potíže. Když už se přejíte, budete potřebovat rychlou pomoc, abyste se znovu dostali do formy.

Jezte do polosyta

Jakmile pocítíte, že už váš žaludek říká stop, poslechněte ho a přestaňte se nacpávat a začněte s půstem. Několik hodin byste neměli jíst vůbec nic, abyste stačili vytrávit.

Procházka pomůže stejně jako fyzická námaha

Pokud je vám těžko od žaludku, není dobré jít si lehnout a bolest zaspat. Naopak se vypravte na procházku nebo začněte s lehkou fyzickou aktivitou, jako je například domácí úklid. Díky pohybu se zrychlí metabolismus a trávení, takže vám bude lépe mnohem dříve.

Mátový čaj.
Autor: Shutterstock
Pomohou bylinky

Na plný žaludek pomohou bylinné čaje. Připravte si mátový, heřmánkový nebo meduňkový čaj. Skvěle funguje také zázvorový čaj, do kterého ale nepatří med a také hořký černý čaj. Pokud jste přejedení, vynechejte pití kávy a energetických nápojů. Pokud máte potíže se slinivkou, udělá vám dobře čaj z borůvkového listí a produkty z aloe vera.

Po ovoci vám slehne

Jestli jste se přejedli k prasknutí, udělá vám dobře pár plátků čerstvého jablka. Pektin, který jablka obsahují, na sebe naváže „jedy“ z potravy a čistí střevní stěny.