Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kožní melanom: Myslíte, že se vás to netýká? Naopak!

Pozor na melanom. Dnes se můžete nechat vyšetřit zdarma.
13. května 2013 | 10:57

Dnes je Evropský den melanomu. V tento den si každý může nechat zdarma vyšetřit kožní znaménka a pihy a předejít tak závažnému onemocnění. O tom, jak důležitá je u rakoviny kůže prevence, jsme si povídali s primářkou MUDr. Martou Moidlovou z kliniky laserové a estetické dermatologie a plastické chirurgie LaserPlastic.

Dnes je Evropský den melanomu. Může člověk sám poznat, že je některé znaménko rizikové?

Určitě ano. Jednak by si každý měl pravidelně prohlížet kůži, protože „výhodou“ této nemoci je, že je vidět. Nejedná se jen o změnu znamének, která má člověk od narození, ale také o ta nově vzniklá.  Znaménka, která má člověk už dlouho, mohou najednou měnit tvar, jsou asymetrická, mění se jim hranice, barva nebo například struktura. Znaménka mohou dokonce začít svědit nebo krvácet. To všechno jsou příznaky, které by měly vést k návštěvě dermatologa.

Jsou někteří lidé tímto nádorem ohroženi více?

Tato nemoc už není posouvána nad hranici padesáti let, jak tomu bylo dříve, ale naopak nejvíce výskytu rakoviny kůže přibylo u lidí v rozmezí od 10ti do 30ti let. Dvě třetiny nově vzniklých případů pak úzce souvisí se slunečním zářením.  Věda bohužel ještě nepostoupila tak daleko, aby bylo možné se všech tipů rakoviny kůže zbavit, ale zachytí-li se včas, pak je boj mnohem úspěšnější. Co se týká foto typů, pak jsou určitě náchylnější lidé se světlou kůží a vlasy, v žádném případě to ale neznamená, že snědí lidé jsou této nemoci ušetřeni.

Tato nemoc tedy úzce souvisí s nadměrným slunění a návštěvou solária?

Zvýšený výskyt tohoto onemocnění s tím opravdu souvisí, protože sluneční záření je čím dál tím agresivnější, díky UVB paprskům. Navíc lidé mnohem více jezdí na dovolenou do exotických zemí, kde je slunce pro náš typ kůže daleko agresivnější. Je to ale jen jedna z věcí, které jsou prokázány jako příčina onemocnění.

Pavlína Danková na vyšetření znamének
Autor: archiv LaserPlastic
Jak často je tedy dobré navštívit dermatologa?

Lékař většinou sám určí, jak často je zapotřebí znaménka sledovat, zda jednou za půl roku nebo častěji. Každý člověk by si pak měl sám pak znaménka prohlížet, a pokud vidí jejich změnu, měl by ihned navštívit lékaře.

Pokud si člověk už nějaké podezřelé znaménko najde, co následuje?

Panuje hrozná pověra, že jakmile se do kůže řízne, rakovina se rozjede a člověk zemře. Tento strach hodně lidí ovlivní v tom, že raději k lékaři nejdou a dostaví se, až když už je pozdě. U této nemoci naopak hraje velkou roli čas, a pokud se nádor odstraní včas, může to být dostačující léčbou, protože nestihne založit metastázi jinde po těle.

Pozor na melanom
Autor: Shutterstock.com
Kromě pravidelných prohlídek je důležitá také prevence. Jak se tedy správně chránit?

Ochrana je velice důležitá, proto bychom měli používat faktor minimálně 30+ s UVA i UVB ochranou. Světlé typy lidí a lidé se sklonem k tvorbě pih, by pak měli používat extrémní ochranu 50+. Co se ještě týká krémů, nestačí, když se natřeme jen ráno nebo hodinku před tím, než jdeme na slunce. Jejich aplikace by se měla zopakovat vždy po dvou hodinách v dostatečně silné vrstvě, a samozřejmě po koupeli. Radou, která je velice důležitá, ale jen málo lidí se jí řídí je, že by se nemělo na slunce vycházet přes poledne, kdy je nejsilnější.  Často pak lidé zapomínají chránit své děti, u kterých je riziko také velké. Navíc kůže si pamatuje a všechny naše prohřešky sčítá. Kůže pak rychleji stárne a je větší riziko jejího onemocnění. 

Autor: Michaela Uzlová