Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proradná káva: Její pití nás stresuje, přesto ji zbožňujeme

Víte o kávě vše co potřebujete?
26. dubna 2013 | 07:00

Neumíte si svůj život představit bez šálku kávy? Není divu, kofein totiž dokáže s naším tělem doslova divy. Obestírá ho však také mnoho polopravd a omylů. Víte, které to jsou?

Káva je stimulant: Ano i ne – lidé se liší v citlivosti vůči kofeinu, takže někdo vypije tři šálky během chvíle a nic se s ním neděje, jiný vypije jen jeden, a má energie na rozdávání.

Zbavuje stresu: Tak to je přesně naopak – u citlivých lidí může kofein zvýšit tlak, takže jste-li úzkostní nebo míváte záchvaty paniky, budete ještě „vystresovanější“.

Způsobuje ani nespavost: I tohle neplatí obecně. Potíže s usnutím bude mít spíše ten, kdo nepije kávu často. Jiným lidem konzumace kávy vůbec vadit nemusí.

Zvyšuje riziko infarktu: Jste-li zdraví a denně vypijete maximálně 4 šálky, pak se nemusíte bát, že by vás „klepla“ pepka. Nehledě na to, že žádné výzkumy neprokázaly, že by existovala spojitost mezi spotřebou kávy a infarktem.

kafe
Autor: Profimedia.cz
Káva je návyková: Je, ale z tohoto návyku se dostanete zhruba po týdnu. Pijete-li kávu často a pravidelně, můžete po náhlém „vysazení“ pociťovat ospalost, bolesti hlavy a podráždění. Tzv. „deprivační“ syndrom nastává 12-14 hodin po posledním šálku, ale postupně klesá, až zmizí.

Zlepšuje sex: Káva nemá se sexualitou nic společného, pouze to, že kofein zlepšuje náladu, čímž se může zvýšit chuť na sex.

Způsobuje hyperaktivitu: Děti by to neměly přehánět s konzumací kofeinu, a to proto, že u hyperaktivních dětí způsobuje rozrušení.

Správné espresso kávovarem proteče za 23 sekund. Pokud tomu tak není, máte kávová zrna příliš jemně či hrubě namletá.
Autor: Profimedia.cz
Pomáhá při kocovině: Kdepak - káva maximálně pomůže, abyste se udrželi při divoké alkoholové jízdě dlouho čilí. Ale že by vám pomohla dostat z těla alkohol, to ne.

Káva zůstane dlouho čerstvá, když je v ledničce: Prý ztrácí káva kvalitu světlem a vzduchem, takže je lepší strčit ji do ledničky. Opak je pravdou – káva patří na suché místo a do vzduchotěsné nádoby.

Nejlepší káva je ta italská: Je sice faktem, že Itálie je proslavená pražením kávy a kvalitní výrobou espressa. Ale to ještě neznamená, že byste si nemohli vyrobit oblíbenou kávu i v domácím prostředí. Stačí, když zkombinujete znalosti, dovednosti, techniku a postupy.

ss
Autor: profimedia.cz
Způsobuje žaludeční vředy: Taky vám pořád někdo říká, že když to budete přehánět s kávou, začnou vás trápit vředy? Většinu žaludečních vředů způsobuje bakterie Helicobacter pylori, která se dá léčit antibiotiky, takže káva za ně určitě nemůže. Pravdou ale je, že kofein může dráždit žaludeční vřed, který už tam máte.

Autor: iva