Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračný lék na vysoký tlak! Sklenice šťávy z červené řepy

Dusičnany obsažené v řepě rozšiřují cévy a zlepšují tak krevní oběh. Podle lékařů stačí sklenice šťávy denně.
23. dubna 2013 | 11:00

Přelomový objev! Pravidelná konzumace sklenice šťávy z červené řepy vás zaručeně zbaví hypertenze. Tlak vám klesne už druhý den. Za zázračný účinek vděčíme dusičnanům, které rozšiřují cévy a zlepšují tak krevní oběh.

Přezdívá se mu "tichý zabiják". Oprávněně. V České republice na nemoci oběhové soustavy loni zemřelo více než 52 000 osob. Celkem onemocnění srdce a cév představují polovinu všech úmrtí v zemi. Tato čísla jsou alarmující.

Díky přelomovému objevu vědců však může s hypertenzí zatočit každý. A to i bez zbytečných léků a velkých výdajů. Studie zveřejněná v odborném lékařském časopise Hypertension totiž jasně prokazuje, že šťáva z červené řepy vysoký tlak výrazně snižuje. Účinek je po vypití pouhých 250 mililitrů navíc patrný již po třech hodinách a přetrvává až do druhého dne. To už za pořízení odšťavňovače určitě stojí.

Sklenice šťávy z červené řepy denně vám sníží vysoký tlak.
Autor: Shutterstock.com
To vše díky dusičnanům, které červená řepa obsahuje. Právě strava s vysokým přirozeným obsahem dusičnanů totiž vyvolává v krvi řadu chemických reakcí, které zvyšují okysličení těch nejdůležitějších částí těla.

"Byli jsme sami překvapeni, jak malé množství dusičnanů může mít tak obrovský vliv. Doufáme, že zvýšený příjem zeleniny s jejich přirozeným vysokým obsahem, jako je listová zelenina a právě červená řepa, pomůže zlepšit kardiovaskulární problémy," prohlásil vedoucí studie a profesor farmakologie Amrita Ahluwalii.

I další studie prokázaly, že efekt šťávy z červené řepy je shodný jako při užívání aspirinu, jako prevence vzniku cévní mozkové příhody. Pravidelným pitím šťávy z červené řepy lze významně snížit vysoký krevní tlak tak, že je dokonce možné postupně vysadit léky.

A proč je vysoký tlak tak vlastně tak nebezpečný? Dlouhou dobu se totiž vůbec nemusí projevovat, nakonec ale může vést k infarktu, mrtvici či selhání ledvin. Výjimkou není ani slepota či selhání srdce.

Pozor: Správné hodnoty krevního jsou 120/80, tlak od 140/90 už je vysoký!

Dusičnany obsažené v řepě rozšiřují cévy a zlepšují tak krevní oběh. Stačí sklenice čerstvé šťávy denně.
Autor: Shutterstock.com