Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Psaní SMS a další nezdravé pohyby, která děláte

Napadlo vás někdy, že psaní zpráv vám může uškodit?
10. dubna 2013 | 15:57

Přestože chodíte cvičit a pravidelně odpočíváte, stále vás něco bolí. Nemůžete se zbavit bolesti zad, máte ztuhlá ramena a za nic na světě nemůžete přijít na příčinu? A napadlo vás někdy, že si vlastně ubližujete nevědomky sama, když automaticky děláte některé jednotvárné pohyby?

Jednostranný postoj

Aniž byste to tušila, stejně jako většina lidí, zatěžujete jednu stranu těla mnohem více, než tu druhou. Při čekání na tramvaj, při telefonování, nebo když stojíte ve frontě, automaticky přenesete váhu těla na jednu stranu. Díky tomu si sice ulevíte, ale špatný postoj nelichotí ani vaší postavě a ani vašemu zdraví. Nadměrně totiž zatěžujete jeden kyčelní kloub a můžete si zablokovat páteř.

Co s tím? Prostě stůjte rovně. Snažte se stát na celé ploše obou chodidel, zastrčte bříško a mírně podsaďte pánev. Ze začátku vám tento postoj možná přijde nepohodlný, ale věřte, že to za chvíli přejde.

telefon
Autor: Shutterstock.com
Telefonní krk

Také se snažíte čas, kdy telefonujete s kamarádkou, využít i k něčemu jinému, než ke klábosení? Vaříte, nakupujete nebo třeba žehlíte a telefon si u ucha přidržujete ramenem? Pak si zaděláváte na nepříjemnosti se zablokovanou páteří, ztuhlými rameny nebo na pořádnou migrénu.

Co s tím? Když už musíte zvládat více věcí najednou, snažte se alespoň střídat stranu, kterou telefonujete a čas od času si dopřejte masáž šíjových svalů.

Češi o Vánocích rozeslali o 5 milionů sms méně než loni
Autor: profimedia.cz
SMS palce

Každý Čech pošle denně v průměru 10 sms zpráv, a tak není divu, že vyťukávání písmenek zanechává na našem těle následky. Pokud si totiž nedáte v psaní pauzu, mohou vás díky monotónním pohybům čekat bolesti palcového kloubu nebo dokonce celé dlaně a vypěstovat si můžete také bolestivý zánět šlach.

Co s tím? Zkuste psát zprávy i jinými prsty, než palci. Půjde vám to sice pomaleji, ale uchráníte se od nepříjemných zdravotních komplikací.