Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejúčinnější přírodní antidepresiva: Světlo, spánek i snídaně

  • Zkuste tahle přírodní "antidepresiva" a brzy uvidíte svět v úplně jiných barvách.
    11. dubna 2013 | 06:00

    Máte pocit, že je všechno špatně a svět kolem vás je šedivý? Nezoufejte! Vše zase můžete vidět v růžových barvách. A chemická antidepresiva k tomu nepotřebujete. Nový impulz vám dodá třeba pravidelný pohyb, fazole nebo kvalitní spánek.

  • Hýbejte se

    Zamilovaní
    Autor: Shutterstock.com

    Vytáhněte své taneční nebo běžecké boty a rozpruďte krev ve vašich žilách. Studie totiž dokázaly, že pravidelné cvičení může být stejně účinné jako antidepresiva nebo psychoterapie. Nemusíte ze sebe sedřít kůži, stačí i pravidelné plavání nebo večerní procházky. Nejlepší je jakýkoli sport provozovat společně s partnerem, protože ve dvou se to lépe táhne.

  • „Tloustněte“

    Losos s chřestem je dietní, přesto delikátní záležitostí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Samozřejmě tím není myšleno, abyste se začaly denně stravovat ve fastfoodu. Ale zdravé tuky, jako jsou například omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na mozkové neurotransmitery a fungování nervového systému. Tyto zdravé tuky najdete třeba v lososu nebo v ořechách.

  • Dodržujte denní dávku vitamínů

    Sušené plody
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Obohaťte svůj jídelníček o dávku vitamínů. Oborníci doporučují vitamíny B-12, B 3, kyselinu listovou a tyrosin. Tyto látky jsou obsaženy v rybách, ústřicích, fazolích, ořechách, listové zelenině a obohacených mléčných výrobcích.

  • Vyzkoušejte akupunkturu

    Ilustrační foto. Sonnymu má akupunktura pomoci ovládnout své chování. Platí ji daňoví poplatníci.
    Autor: Profimedia.cz

    Tato léčba má pozitivní účinky na osoby trpící depresemi a účinností může být srovnatelná s antidepresivy. Během léčby jsou tlakové body stimulovány rukou, teplem nebo jehlou a tím se uvolňuje napětí. Budete se cítit jako znovuzrozená.

  • Vnímejte světlo

    Světelná terapie
    Autor: Shutterstock.com

    Jasné ranní světlo dokáže vyčarovat velmi pozitivní náladu na celý den. Pokud sluníčko neprosvěcuje den svými paprsky, přicházejí na řadu tzv. světelné terapie. Je prokázáno, že na člověka působí velmi pozitivně.

  • Dejte si pozor na „negativní“ potraviny

    Víte kolik za večer na party spořádáte kalorií? Tenhle dietní hřích si možná ani neuvědomujete
    Autor: Shutterstock.com

    Sacharidy, kofein, alkohol a dokonce i některé mléčné výrobky mohou způsobit vaší špatnou náladu. Pište si deníček, podle kterého po čase zjistíte, které potraviny na vás působí pozitivně a naopak. Můžete také podstoupit testy a s jistotou vědět, kterým potravinám se vyhnout.

  • Podřimujte

    Pokud se vám nedaří usnout, máme pro vás řadu skvělých řešení.
    Autor: profimedia.cz

    Podrážděnost a výkyvy nálad mohou být často způsoby nedostatkem spánku. Odborníci doporučují 8 hodin klidného spánku, ale většina lidí spí mnohem méně. Vypněte si půl hodiny před spaním veškerou elektroniku v místnosti, zatáhněte závěsy nebo žaluzie a užijte si ničím nerušený a dlouhý odpočinek.

  • Snídejte

    snídaně
    Autor: Profimedia.cz

    Všichni víme, že snídaně je velmi důležitá z hlediska správné výživy, ale také dokáže navodit dobrou náladu, klidně i na celý den. Správná snídaně by měla obsahovat trochu sacharidů a trochu bílkovin na podporu stabilní hladiny cukru v krvi. Přidejte si do cereálií trochu mandlí nebo si zkuste namazat toust ořechovým máslem. 

  • Hýčkejte svou mysl

    Vaše tělo obsahuje spoustu zbytečností.
    Autor: shuterstock.com

    Meditace nebo jóga vám pomohou odbourat negativní myšlenky, které se honí vaší hlavou. Meditace dokáže změnit vaši náladu díky uvědomění si dýchání, pocitů, emocí a myšlenek.

  • Nechte to na přírodě

    Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) je pravděpodobně nejznámější tzv. živoucí fosílii ve světě rostlin.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ, Plant Publicity Holland, SHUTTERSTOCK.COM, Zuzana Kačeriaková, Dana Makrlíková

    Třezalka tečkovaná je skvělý přírodní lék pro lidi s mírnou i střední depresí. Další kouzelnou rostlinou je gingko biloba, která je vhodná pro starší lidi trpící problémy s oběhovou soustavou. Před začátkem užívání jakýchkoli bylinek se nejdříve poraďte se svým lékařem. Není dobré je mixovat s jinými léky.

Autor: luh
Diskuse ke článku
.